Det anser människorättsorganisationen Human rights watch som nu kräver att FN utreder dödandet.
Tiden efter att militären störtade den sittande presidenten Muhammad Mursi för drygt ett år sedan präglades av massdemonstrationer och av att hans anhängare barrikaderade sig i olika byggnader i Kairo.
817 dödades
Bland annat befann sig ett stort antal Mursi-anhängare i Kairomoskén Rabaa al-Adawiya under några veckor, tills säkerhetsstyrkor valde att storma moskén. 817 personer dödades inne i moskén enligt Human rights watch, som jämför händelsen med massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.
I en 188-sidig rapport beskriver människorättsorganisationen dödandet som systematiskt och skriver att det troligen utgör ett brott mot mänskligheten.
Rapporten har tagit ett år att sammanställa och baseras bland annat på intervjuer med 200 vittnen, både demonstranter, läkare, lokalbor och oberoende journalister.
Värsta massdödandet i närtid
”På Rabaa-torget verkställde egyptiska säkerhetsstyrkor ett av de värsta massdödandena på demonstranter under en enskild dag i närtid. Det här var inte bara ett fall av övervåld eller dålig träning.
Det var ett våldsamt tillslag som planerats på högsta nivå av den egyptiska regeringen”, sade Human rights watch-chefen Kenneth Roth i ett uttalande i samband med att rapporten släppes enligt Reuters.
Vill utreda toppnamns involvering
HRW konstaterar att många av de involverade topptjänstemännen fortfarande sitter vid makten i Egypten.
De kräver att FN inrättar en internationell kommission som ska utreda vilken roll Egyptens nuvarande president Abdel-Fattah el-Sissi och minst 10 andra chefer inom militären och säkerhetsapparaten hade i dödandet.
Egypten lägger skuld på demonstranter
En egyptisk regeringstjänsteman som kontaktats av nyhetsbyrån Reuters avböjde att kommentera rapporten innan den publicerats. HRW har tidigare kallat händelsen för ”den mest allvarliga incidenten av olagliga massdödanden i modern egyptisk historia.” Medan en inhemsk rapport lade det mesta av skulden på demonstranterna som, enligt rapporten, skulle ha skjutit mot polisen och provocerat fram övervåldet.
När chefen för HRW, Kenneth Roth, kom till Kairo för att presentera rapporten i går nekades han inträde i Egypten av ”säkerhetsskäl”.