Enligt Washington Post varnade höga tjänstemän i det amerikanska justitiedepartementet (DOJ), som FBI sorterar under, James Comey för att ett offentliggörande av utredningen stred mot interna regler.
– Comey förstod vårt ställningstagande. Han fick höra det från departementsledningen, säger en tjänsteman till tidningen.
– Han fattade ett självständigt beslut att larma kongressen. Han agerar oberoende från justitiedepartementet. Och det vet han om.
Enligt uppgifter till CNN ska även såväl justitieminister Loretta Lynch som biträdande justitieminister Sally Yates ha avrått Comey från att skriva brevet till kongressen.
Åklagarilska
Flera tidigare åklagare och högt uppsatta tjänstemän i det amerikanska justitiedepartementet (DOJ), som FBI sorterar under, har ilsknat till efter James Comeys överraskande besked bara elva dagar innan USA går till val.
– Jag förstår inte idén med att släppa den här bomben, som skulle kunna vara en blindgångare, säger Peter Zeidenberg, tidigare federal åklagare med lång erfarenhet av politiskt känsliga utredningar, till den politiska nyhetssajten Politico.
”Inte FBI-chefens uppgift”
Nick Akerman, tidigare federal åklagare i New York, kallar Comeys beslut ”totalt olämpligt”.
– Det är inte FBI-chefens uppgift att göra offentliga uttalanden om en utredning, verkligen inte om en utredning baserad på bevis som han själv tillstår kanske inte är betydelsefulla, säger han till Politico.
– FBI:s uppgift är helt enkelt att utreda och lämna över resultatet av utredningen till åklagardelen av justitiedepartementet. Hans (Comeys) jobb är inte att ge fortlöpande kommentarer om utredningar.
Bryter mot praxis
I en rad rasande inlägg på Twitter går Matthew Miller, tidigare talesperson för justitiedepartementet och Demokraternas senatsvalskommitté, till attack mot James Comey.
”Man kommenterar inte pågående utredningar. Multiplicera den regeln med tio nära ett val”, skriver han.
En tidigare högt uppsatt departementstjänsteman konstaterar i en intervju med tidskriften New Yorker att ”man gör inte så här”.
– Det bryter mot årtionden av praxis, säger han.
– Det ifrågasätter kandidatens integritet och rykte, även fast det inte finns något domstolsbeslut, eller som i det här fallet ens ett åtal.
Ska inte påverka val
Reglerna inom det amerikanska justitiedepartementet är utformade för att undvika att påverka ett val i någon riktning. Bara uppgiften om att FBI eller åklagare har inlett en utredning får lätt folk att tro att ett fel har begåtts.
James Comeys ovanliga hantering av Clintonutredningen kan tolkas som ett försök att mildra intern kritik mot att han lade ner utredningen i somras. Det sågs då av vissa som ett politiskt ställningstagande av Comey, som i sammanhanget ändå kan noteras är republikan och tidigare biträdande justitieminister under George W Bush.
– Han har fått mycket intern kritik för hur han har hanterat det här. Han försöker vinna tillbaka respekt, säger Emily Pierce, tidigare talesperson för justitiedepartementet, till Politico.
I ett internt meddelande som Comey har skickat ut till sina medarbetare, som Washington Post har tagit del av, motiverar han sitt beslut med att han kände en skyldighet att informera kongressen.
Bör delges
En annan tidigare federal åklagare ser Comeys agerande som ett bevis på han är just opolitisk, trots de interna reglerna kring val. FBI-chefen har vittnat inför en kongresskommitté om Clintonutredningen och när det nu kom fram nya uppgifter bör de delges, anser Dan Richman.
– Det kanske inte alltid är vid en lämplig tid, men man är inte så beräknande, säger han till Politico.
Tom Fitton är ordförande för Judicial Watch, en konservativ organisation som med framgång har begärt ut tusentals av Hillary Clintons privata mejl via domstolar. Han anser att Comeys beslut är lika illa för FBI-chefen själv som för Clinton.
Comeys krytiska formuleringar i brevet till en rad kongressledamöter måste få en snabb förklaring, anser Fitton.
– Brevet väcker alla möjliga frågor som Comey och FBI borde svara på, säger han till New York Times.