Människor demonstrerar mot gripandet av journalister i Istanbul. Foto: TT

Masstängningar av medier i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska regimen stänger flera nyhetsbyråer, tv-och radiokanaler och dagstidningar med anledning av oroligheterna orsakade av kuppförsöket, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer och 45 dagstidningar, 15 tidskrifter och 29 förlag stängs ner av den turkiska regimen, uppger Reuters och turkiska CNN på onsdagskvällen.

– Den acceleration som har varit sedan det misslyckade kuppförsöket saknar motstycke i den turkiska historien. Då ska man komma ihåg att det här landet har varit i närmast fritt fall i flera år. Vi har upprepade gånger försökt uppmärksamma den katastrofala situationen för yttrandefrihet och pressfrihet i Turkiet, säger Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser till SVT Nyheter.

– Regimen har trakasserat journalister, man har anklagat journalister för att vara spioner och terrorister. Minsta kritik mot president Erdogan eller ett olyckligt bildval kan man hamna i fängelse för förtal, säger Lundqvist som anser att Turkiet inte längre är en demokrati.  

Journalister gripna

Beskedet om den massiva stängningen av turkiska medier kommer efter beskedet att 47 journalister gripits som tidigare varit verksamma vid tidningen Zaman. Bland de frihetsberövade finns Sahin Alpay som har bott i Sverige. Tidigare i veckan utfärdades arresteringsordrar för 42 journalister, varav 16 av dem har tagits in för förhör, skriver AP.

Enligt författaren Kurdo Baksi kom Sahin Alpay till Sverige några år efter militärkuppen i Turkiet 1971 och stannade fram till tidigt 1980-tal.

– Han flyttade tillbaka till Turkiet och jobbade på olika dagstidningar. Han är en mycket känd röst i Turkiet och har en lysande penna. Senast skrev han krönikor i Zaman fram till mars då regeringen tog kontroll över tidningen. Numera är det en propagandatidning för Erdogan, säger han till SVT Nyheter.

Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser befarar att fler journalister kommer att gripas och att debatten begränsas.

– Det här kommer att påverka hela det turkiska samhället, säger Lundqvist.

Sjöstedt: Erdogan agerar som en diktator

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kommenterar stängningsbeskedet på twitter:

”Erdogan agerar allt mer som en diktator. Dags att protestera mot Turkiet, inte tyst betala dem som vår gränspolis”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.