Mätning: Känslan av splittring växer under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har varit och är fortfarande en massiv utmaning – men har den mest splittrat eller enat oss? I en färsk internationell undersökning svarar fler än hälften i Sverige att landet är mer splittrat än före pandemin, en ökning från i fjol då det var tvärt om.

Hur ser egentligen människor runt om i världen på coronapandemins effekter, och om hur olika länder hanterat den? Det amerikanska opinionsinstitutet Pew Research Center har under våren ställt en rad frågor till människor i sjutton av världens utvecklade ekonomier, alltså i rikare länder.

En av tre svarar att deras länder har blivit mer enade, men mer än hälften säger att den nationella sammanhållningen har minskat och att deras länder har blivit mer splittrade. I nästan alla – tolv av de tretton länder där opinionen mättes även i fjol – ska känslan av splittring ha ökat.

Sverige: växande känsla av splittring

Sverige är inget undantag. I fjol svarade 36 procent att landet är mer splittrat än innan pandemin. I år var samma siffra 53 procent. Andelen som ser Sverige som mer enat har å sin sida sjunkit från 58 till 43 procent, enligt Pew.

Men samtidigt som svaren i Sverige alltså följer utvecklingen på andra håll, så är Sverige det europeiska land där minst andel säger sig se en ökande splittring. Det gäller även Nordamerika, och i USA svarar 88 procent att landet är mer delat än före pandemin.

– Sverige är lägst i Europa på den punkten procentuellt, säger Kat Devlin, en av rapportförfattarna, till SVT.

– När det gäller restriktioner så svarar 51 procent att de har varit ungefär lagom, vilket är högst i Europa.

Sverige i utkanten

De svarande i Sverige är också minst kritiska till hur Sverige har hanterat krisen av alla i europeiska länder. 33 procent anser att Sverige har hanterat det väldigt dåligt (8 procent) eller något dåligt (25 procent).

Faktum är att bedömningen hos de svenska svarande ligger nära svaren i Sydkorea, där det enligt officiella dödssiffror har dött drygt 2 000 människor i covid, i en befolkning på över 51 miljoner människor.

– På några punkter sticker Sverige ut, säger Kat Devlin på Pew.

Så har studien gått till

Opinionssiffrorna bygger på intervjuer genomförda mellan 12 mars och 26 maj i år, i 17 utvecklade ekonomier i Nordamerika, Europa och Asien-Stillahavsområdet.

2 596 vuxna personer har svarat i USA, 16 254 vuxna i de andra 16 länder sammanlagt. Enligt Pew bygger det utanför USA på ett nationellt representativt urval som har frågats i telefon.

I Sverige intervjuades 1 029 personer mellan den 15 mars och 4 maj i år. Företaget Gallup höll i de svenska intervjuerna och felmarginalen uppskattas vara fyra procent.

Källa: Pew Research Center

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.