Brittiska premiärministern Theresa May på väg till parlamentet på onsdagen. Foto: Matt Dunham, TT

May begär brexit-anstånd till 30 juni

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister begär nu mer tid för att få till ett brexit-avtal som kan antas i det brittiska parlamentet. Vid frågestunden i underhuset sade May att hon kommer begära att EU-utträdet skjuts fram till den 30 juni.

Senare på torsdagen meddelade Donald Tusk att EU är redo att flytta fram Storbritanniens utträdesdatum, men påpekar att en kort förlängning kan ske endast om det brittiska parlamentet godkänner avtalet.

Därmed skulle det brittiska utträdet ur EU skjutas upp med tre månader från den 29 mars till den 30 juni.

– Att förlänga det längre än så gagnar inte någon, sade May i underhuset.

Hennes ministär lämnade på torsdagen in en begäran till Europeiska rådet och dess ordförande Donald Tusk där britterna begär att tidsramen i artikel 50 förlängs till den 30 juni 2019, skriver Reuters.

I sitt tal sade May att hon vill ha ett ”ordnat” utträde ur EU och att Storbritanniens medlemskap i unionen därför bör förlängas med tre månader.

EU godkänner framflyttning

EU är redo att flytta fram Storbritanniens utträdesdatum, men det är en öppen fråga hur långt utträdesdatumet ska flyttas fram, säger EU:s permanenta rådsordförande Donald Tusk under en presskonferens på torsdagen.

Tusk påpekar att en kort förlängning kan ske endast om det brittiska parlamentet godkänner avtalet.

Löfven önskar besked

Statsminister Stefan Löfven säger, under ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför EU-toppmötet, att Sverige är redo att gå med på en förlängning, även en längre sådan, om britterna begär det.

Han säger att britternas begäran om förlängning måste vara ordentligt motiverad, men uppfattar det som att inget av de 27 kvarvarande EU-länderna absolut motsätter sig en förlängning.

Däremot är det uteslutet att förhandla om utträdesavtalet från EU:s sida, enligt Löfven. Det ligger som det ligger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.