Sondland har tidigare sagt att han inte hade någon kännedom om att sakerna skulle ha med varandra att göra.
I ett vittnesmål i representanthuset som offentliggjordes på tisdagen berättar Sondland att han vid ett tillfälle sade till en av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare att det militära bistånd som frysts troligen inte skulle släppas fram förrän Ukraina gjort klart att man skulle utreda Joe Biden och hans sons Ukrainakopplingar.
Det var den ”tjänst” Donald Trump bad den ukrainske presidenten om i ett omtalat telefonsamtal mellan de båda i somras.
Stabschef kallas att vittna
– I avsaknaden av någon rimlig förklaring till att biståndet hållits tillbaka antog jag att det tillbakahållna biståndet hade kopplats till det föreslagna anti-korruptionsuttalandet, har Sondland sagt i vittnesförhöret, som är del av den demokratledda utredningen om ett eventuellt riksrättsförfarande mot president Donald Trump.
Uttalandet som nämns är det som Zelenskyj blev ombedd att göra offentligt för att klargöra att Ukraina har startat en utredning av Biden, som är ett av Demokraternas toppnamn inför nästa års presidentval.
Beskedet kom strax efter att det stod klart att Vita husets stabschef Mick Mulvaney kallats till representanthuset för att ge vittnesmål till den utredningen om riksrättsprocessen.
”Baserat på bevis som samlats in av riksrättsutredningen samt av den allmänna rapporteringen så bedömer vi att du är i besittning av väsentlig förstahandsinformation och kunskap som är relevant för representanthusets riksrättsutredning”, skriver ordförandena för underrättelse-, utrikes- och tillsynsutskottet i kallelsen, där de begär att Mulvaney infinner sig för att vittna på fredag.
Uppmanas inte samarbeta
Den stora frågan som utreds är om USA:s president begick ett allvarligt brott när han i somras ringde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och bad honom att utreda demokraten och förre vicepresidenten Joe Bidens son – samtidigt som Vita huset tillfälligt fryst ett militärt biståndspaket till Ukraina.
Vita huset har ännu inte svarat på kallelsen av Mulvaney, men Trumpregeringen har tidigare uppmanat statsanställda att inte samarbeta med utredningen – som Trump själv kallar en ”häxjakt”.
Vissa har ändå vittnat när de kallats till förhör av utskotten, medan andra vägrat.
I måndags offentliggjorde underrättelseutskottet utskrifter av förhör med bland andra USA:s tidigare Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch. Då framkom att hon kände och fortfarande känner sig hotad av Trump och personer i hans stab.
Riksrättsutredningen mot president Trump
Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket USA:s president Donald Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om ”en tjänst”. Innan samtalet hade Vita huset tillfälligt fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina, enligt vittnesmål på presidentens begäran.
Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring ex-vicepresident Joe Biden – som är ett av Demokraternas toppnamn till att bli Trumps motståndare i nästa års presidentval – och hans son Hunter Bidens arbete i Ukraina efter revolutionen där 2014.
Under tiden som vicepresident hade Joe Biden nära kontakt med Ukraina och krävde i ett läge att en riksåklagare skulle avgå för att han inte lyckats bättre i arbetet mot korruption. Riksåklagaren översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som Joe Bidens son, Hunter Biden, nyligen hade inträtt i styrelsen för.
”Jag kommer se till att Mr. Giuliani ringer dig och jag kommer också se till att justitieminister (William) Barr ringer och så kommer vi att gå till botten med det”, sade Trump bland annat i samtalet.
Donald Trump och hans personliga advokat Rudy Giuliani har anklagat Joe Biden för att ha krävt att riksåklagaren skulle sluta, i syfte att skydda sin egen son. Joe Biden var dock långt ifrån ensam om att kräva riksåklagarens avgång – även EU, Internationella valutafonden (IMF) och ukrainska aktivister anklagade honom för att bland annat ha dolt korruption och ansåg att han borde lämna jobbet, enligt nyhetsbyrån AFP. Det har inte kunnat beläggas rättsligt att Joe eller Hunter Biden begått något brott i Ukraina.
Att be om en sådan tjänst som president Trump gjorde i samtalet anser vissa är ett brott mot USA:s federala vallag. Där står att det är olagligt att ”medvetet begära, acceptera eller ta emot” hjälp eller donationer från någon utländsk medborgare.
Representanthuset undersöker nu om det utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt.
TT