Hamas och Israel bekräftade på torsdagskvällen att en uppgörelse om eldupphör nåtts. Enligt Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet, var det USA:s allt mer aktiva roll i konflikten som till slut ledde fram till ett eldpphör.
– USA var kritiserat i början för att ha nedprioriterat konflikten, men det svängde i takt med att händelseutvecklingen gick åt fel håll. De senaste dagarna har Joe Biden pressat Netanyahu om en deskalering, och nu ser vi ett mer aktivt USA i regionen, även i diplomatin med grannländer, säger Anders Persson i Morgonstudion.
”Netanyahu i förarsätet”
Han tror att båda sidor kan utropa sig som vinnare internt.
– Det här är lika mycket ett politiskt krig som ett militärt sådant. Hamas kan säga att de har stått upp mot Israel för palestiniernas sak. Israel kan också utropa sig som segrare för att man slagit till hårt mot Hamas, säger han.
En annan som kan tänkas gynnas är Israels premiärminister Benajmin Netanyahu, som åkte på ett bakslag i vårens val och inte har lyckats bilda regering.
– Det stärker Netanyahu betydligt eftersom han har legat pyrt till gällande regeringsbildningen. Nu förefaller han sitta i förarsätet igen. Det visar på hur kriser kan bli möjligheter för politiker, säger Anders Persson.
Riskerar att bli kortvarig
Mycket lite var känt om innehållet i uppgörelsen när tillkännagivandet kom.
– Det är möjligt att den innehåller hemliga klausuler, till exempel om bistånd till Hamas. Det är inte nödvändigtvis så att det kommer ut offentligt, säger Anders Persson.
Frågan är också om några av problemen i Gaza och de större frågorna i konflikten blir lösta genom avtalet. Det krävs inte mycket för att eldupphöret ska falla, menar Anders Persson.
– Det finns en överhängande risk att den inte blir långvarig och att vi kommer tillbaka till en eskalering som tidigare.