Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israeliska soldater i ockuperade Hebron på Västbanken där palestinska protester brutit ut efter Hamasledaren Haniyas död. Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om utvecklingen Mellanöstern i videon. Foto: MOSAB SHAWER

”Mellanöstern balanserar nu på en knivsegg”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter dödandet av Hamas politiska ledare Ismail Haniya balanserar Mellanöstern på en knivsegg. Frågan är nu hur Hamas allierade kommer reagera – och om det finns både vilja och förmåga att undvika fullt krig.

Carl Fridh Kleberg

Utrikesreporter

Masoud Pezeshkian, Irans nya president, har hamnat i en besvärlig sits första dagen på jobbet. Visst, presidenten är inte Irans högsta beslutsfattare men Haniya dödades också bara timmar efter Pezeshkians installation.

Iran och Hamas var snabba att peka ut Israel som ansvarigt. Även om Israel inte tagit på sig dådet är det få som tror något annat. Flera länder har kritiserat dödandet av Haniya och pekat ut det som ett brott mot internationell lag, Israel å sin sida sade redan i november att man avser angripa Hamas ledare oavsett var i världen de finns.

Krig mellan Israel och Hamas

Blottar svaghet

För Iran är det pinsamt att attacken gått att genomföra på iranskt territorium. Signalen många ser är att Iran inte kan försvara utländska allierade på besök ens i huvudstaden Teheran.

Att det ens skett väcker också stora frågor kring vad som egentligen har hänt. Många bedömare ifrågasätter att det ska ha rört sig om en konventionell flygbombning eftersom dådet inte gjort mer väsen av sig i övrigt. Det spekuleras om någon sorts minidrönare eller annat avancerat vapen, men alternativet antyder infiltration.

Oavsett exakt vad som hänt visar dödandet av Haniya på en stor underrättelseförmåga från den som ligger bakom.

Samlad vedergällning

Frågan är vad som händer nu. Iran uppfattas allmänt vilja undvika fullskaligt krig med Israel, men har samtidigt ett starkt behov av att visa sig starkt och återupprätta avskräckning. Hamas har självt svurit att vedergällning kommer men gruppen är kraftigt försvagad av Gazakriget.

En vapenvila framstår nu som ännu längre utom räckhåll, tvärtom ökar risken för eskalering i regionen. Vad många nu väntar sig är ett samlat svar från ”Motståndsaxeln” . Grupper som Hizbollah i Libanon, Huthirörelsen i Jemen och shiamiliser i Irak. Alla med Iran som sponsor, även om de inte bara är enkla marionetter.

Iran har utropats tre dagars sorg fram tills det att Haniya begravs i Qatar vilket kan ge Iran tid att väga sina alternativ och kalibrera ett svar. Eller så kommer det tidigare. Men något svar kommer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet