Mellanösternexperten: Iranska makthavare immuna mot påtryckningar

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska regimen har på kort sikt tillräckligt med våldskapital för att slå ner på de pågående protesterna i landet. För att en förändring ska till på längre sikt måste Irans politiska system reformeras i grunden. Det säger mellanösternexperten Rouzbeh Parsi.

– I sin nuvarande form kommer det inte att fungera, säger han.

Nästan tre veckor har passerat sedan Mahsa Jina Aminis död, som utlöste den största protestvågen som Iran upplevt på flera år.

USA:s president Joe Biden meddelade på måndagen att man kommer att införa nya sanktioner mot iranska makthavare och flera europeiska länder, däribland Frankrike, Danmark och Tyskland, väntas följa efter.

”Försvagar samhället i stort”

Men att sanktionerna skulle försvaga den iranska regimen har Rouzbeh Parsi svårt att tro. Han menar att sanktionerna riskerar att slå mot befolkningen snarare än mot makthavarna.

– Det de gör är att försvaga samhället i stort, säger han.

Enligt Rouzbeh Parsi strävar makthavarna enbart efter att upprätthålla sin position internt. De är nästintill ”immuna” mot påtryckningar utifrån, säger han.

– De är inte ute efter att vinna popularitet utanför landet. Det finns tydliga begränsningar för vad omvärlden kan göra, som inte går i klinch med den iranska staten.

Reformering måste till

Protesterna har nu pågått i nästan tre veckor, vilket är relativt lång tid, konstaterar Parsi. Men att de skulle leda till en förändring är inte troligt, åtminstone inte på kort sikt, säger han.

– På kort sikt tror jag att regimen har våldskapital nog att upprätta sin kontroll, det är den beska sanningen.

Det är först när Irans politiska system försvinner eller reformeras i grunden som en förändring kan ske, menar han.

– I sin nuvarande form så kommer det inte att fungera.

SVT Nyheter sände på torsdagen direkt med anledning av oroligheterna i Iran. Se sändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.