Mellanösternkorrespondenten om utvecklingen i Iran: Kan bli mer våldsamt

Uppdaterad
Publicerad

Vad som började som en kvinnoprotest mot den iranska regimen efter Mahsa Aminis död har nu utvecklats till den största protestvågen sedan revolutionen 1979. Trots att många har dödats, skadats, gripits och försvunnit fortsätter människor att demonstrera.

– Det är den sjätte veckan som protesterna pågår och regimen gör allt för att krossa dem – ändå fortsätter människor. Det är möjligt att det nu kommer att bli än mer blodigt och våldsamt, säger SVT:s mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid i SVT Morgonstudion.

Trots att protesterna i landet beskrivs som en kvinnorevolution har många män anslutit sig för demonstrera mot makten. Enligt Samir Abu Eid är demonstrationerna lika riskabla för både kvinnor och män.

– Regimen i Iran är en av de mest förtryckande i världen, så man tar otroligt stora risker, säger han.

Vilket tryck är det på landets ledning?

– Vi ser bilder på kvinnor som går ut utan slöja och polisen har inte möjlighet att gripa alla. Deras prioritet nu är att kväsa protesterna och många säger det inte finns någon väg tillbaka. Det har redan skett en förändring, men frågan är hur det kommer att leda till verklig förändring.

Hör mer från Samir Abu Eid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.