Backa – annars avgår jag. Så löd inrikesministern Seehofers ultimatum till Merkel. Hotet, som framfördes sent på söndagen under ett möte med ledarskiktet för Merkels bayerska koalitionspartner CSU i München, gällde både ministerposten och 68-åringens roll som partiordförande.
På måndagskvällen höll de två systerpartiernas ledare ett krismöte i Berlin för att diskutera en väg ut ur den låsta situationen. Seehofer hotade att stänga Tysklands gränser för asylsökande som registrerats i ett annat EU-land. Merkel ville i stället fortsätta förhandla om frågan på EU-nivå, och bygga vidare på resultatet från förra veckans toppmöte, då medlemsländerna bland annat kom överens om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU.
”Bra kompromiss”
Vid ett separat möte på måndagen uppmanade parlamentsledamöter från både CDU och CSU Merkel och Seehofer att enas för att undvika en regeringskris. Vilket de till sist gjorde vid 22-tiden på måndagskvällen, enligt AFP.
Angela Merkel beskriver överenskommelsen mellan CDU och systerpartiet, Seehofers CSU, som ”en riktig bra kompromiss”.
– Vi kommer att skapa transitcenter i Tyskland varifrån migranter kommer att återföras till de länder de befann sig i tidigare, säger Merkel enligt Reuters.
Ingen ska hållas i mer än 48 timmar innan de skickas tillbaka till landet de registrerats i. Om landet inte vill samarbeta kan det bli aktuellt för Österrike att ta emot dem, enligt Merkel.
Seehofers meddelat att han inte kommer avgå efter att de nu har kommit överens, enligt AFP.
SPD ogillar förslaget
– Det kommer inte att bli några slutna läger så länge vi är med i leken, säger Socialdemokraternas (SPD) partiledare Andrea nahles.
Det är inte första gången som SPD tar ställning till ett förslag av den här typen. 2015 avfärdade partiet ett liknande förslag, som då gick under namnet transitzoner, rapporterar TT.
Kräver ett sammanträde
I takt med att schismen mellan de kristdemokratiska partierna fördjupades förberedde sig socialdemokratiska SPD – som också ingår i regeringskoalitionen – för ett möjligt nyval. SPD driver en avsevärt mjukare linje i asyl- och migrationspolitiken och har haft svårt att smälta Seehofers krav.
– Mitt tålamod håller långsamt på att rinna ut, sade partiledaren Andrea Nahles om striden mellan CDU och CSU. Hon krävde samtidigt ett sammanträde mellan de tre regeringspartierna.
Med överenskommelsen i hamn är ett nyval inte längre ett troligt scenario.
Bakgrund: Tyska striden om migrationen
Konflikten mellan Angela Merkels CDU och det bayerska systerpartiet CSU i migrationsfrågan går tillbaka till 2015, då Merkel öppnade Tysklands gränser för tusentals flyktingar och migranter på väg genom Europa, ett beslut som kritiserades starkt av CSU och dess ledare Horst Seehofer. Sedan dess har Tyskland lagt om sin asyl- och migrationspolitik, men CSU vill strama åt den ytterligare.
Vid förra veckans EU-toppmöte enades Merkel och de övriga ledarna bland annat om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU. Splittringen mellan EU-länderna på migrationsområdet kvarstår dock. I en intervju som sändes på söndagskvällen lyfte Merkel fram de framsteg som hon ansåg hade gjorts under toppmötet, medan Seehofer och CSU ser EU-besluten som helt otillräckliga.
Seehofer har tidigare satt juli som deadline för Merkel att hitta en europeisk lösning som matchar CSU:s förslag om att avvisa asylsökande vid gränsen. CSU-ledaren har tidigare ställt ett ultimatum till regeringschefen: Merkel måste gå honom till mötes, annars avgår han både som inrikesminister och partiordförande. Ett sådant drag skulle ha kunnat leda till en brytning mellan CDU och CSU, två partier som stått sida vid sida i årtionden.
I oktober går Bayern till delstatsval, och CSU är under hårt tryck från främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som med all sannolikhet kommer att beröva CSU dess majoritet i delstatsparlamentet i München.