Tysklands förbundskansler Angela Merkel i samtal med inrikesminister Horst Seehofer. Arkivbild. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Merkel får två veckor på sig – måste hitta lösning på migrationsbråket

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel får två veckor på sig att hitta en europeisk lösning på migrationsbråket med regeringspartnern CSU. Lyckas inte detta, vill CSU direktavvisa flyktingar vid den tyska gränsen. Ett beslut som skulle få dominoeffekter i hela EU.

CSU ställer sig bakom sin partiledares, tillika inrikesminister, Horst Seehofers ”masterplan” för den tyska asylpolitiken. Men Angela Merkel får fram till den 1 juli på sig att först hitta en lösning på europeisk nivå.

Angela Merkel bekräftar på en presskonferens att det finns en kompromiss mellan CSU och CDU.

Hon kommer nu att försöka förhandla bilateralt med de länder som berörs av att Tyskland avvisar asylsökande som redan registrerat sig i ett annat EU-land.

Om Tyskland skulle fatta ett sådant beslut på egen hand kan det leda till negativa dominoeffekter för andra länder, säger Merkel.

Deadline i Bryssel

I nästa vecka hålls ett EU-toppmötet i Bryssel, då EU-länderna ska försöka komma överens om en gemensam europeisk asylpolitik. Merkel har varit en av huvudaktörerna för att försöka få alla EU-länder att dela på ansvaret att ta emot flyktingar. Något som hittills gått mycket trögt.

Nu har dock debatten vänt och det mesta handlar om hur gränskontrollerna ska stärkas.

Tyska medier rapporterar om att det kan bli ett mini-toppmöte redan till helgen med de mest berörda länderna, främst Österrike, Italien och Bulgarien. Merkel sägs vilja förhandla fram bilaterala avtal med dessa länder, som skulle beröras direkt om Tyskland stoppar flyktingar vid gränsen. Farhågan är att land efter land kommer införa gränskontroller om Tyskland börjar.

Conte till Berlin

Redan i kväll kan Merkel ta upp saken med Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte, som besöker Berlin. Och på tisdag kommer den franske presidenten Emmanuel Macron för samtal inför nästa veckas EU-toppmöte,

Merkel och Seehofer har varit på kollisionskurs sedan flyktingkrisen 2015. I helgen läckte uppgifter ut om att Seehofer ska ha sagt till sina närmaste: ”Jag kan inte samarbeta mer med den kvinnan”.

För Horst Seehofer handlar inte bråket enbart om regeringspolitik. I höst är det val i hans hemmadelstat Bayern och för första gången på mycket länge riskerar CSU att förlora den egna majoriteten i parlamentet. Orsaken till det är att det nationalistiska och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD) går starkt framåt.

RÄTTELSE

I en tidigare version av den här artikeln antyddes det att Tyskland kommer att införa direktavvisningar för flyktingar. Rätt är att detta kan bli utslaget om inte förbundskansler Angela Merkel lyckas hitta en europeisk lösning innan den 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.