Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump under G7-mötet på Sicilien Foto: AFP

Merkel: Europa måste klara sig självt

Uppdaterad
Publicerad

Personkemin klaffar inte alls mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s president Donald Trump. Det framgick tydligt när hon valtalade i München på söndagen.

– Tiderna då vi kunde helt och hållet förlita oss på andra är på väg bort, det har jag lärt mig under de senaste dagarna, sade Merkel.

Europa måste ta sitt öde i egna händer när västalliansen splittras av brexit och Donald Trumps presidentskap, löd budskapet när Merkel valtalade i München på söndagen.

– Tiderna då vi kunde förlita oss helt på andra är förbi. Det har jag erfarit de senaste dagarna, sa Angela Merkel dagen efter att hon återvänt från G7-mötet i Italien.

LÄS MER: Merkel missnöjd med klimatsamtal

”Väldigt otillfredsställande”

Den tyska förbundskanslern framhöll också vikten av goda relationer mellan Tyskland och Frankrike framöver.  

I den gemensamma slutkommunikén som G7-ledarna släppte i går stod det klart att de misslyckats att överbrygga meningsskiljaktigheter i klimatfrågan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa senare att diskussionerna om klimatavtalet varit ”väldigt otillfredsställande”.

LÄS MER: Uppgifter: Donald Trump vill lämna klimatavtalet

”Dålig, mycket dålig”

USA:s president Donald Trump meddelade samtidigt att han nästa vecka tänker meddela om landet ska följa Parisavtalet eller inte.

Under sin Europa-resa beskrev också Trump Tysklands handelspraxis som ”dålig, mycket dålig” och klagade över att Europas största ekonomi säljer för mycket bilar till USA.

LÄS MER: Trump till attack mot Tysklands exportindustri

Positiv på Twitter

På Twitter var tongångarna desto mer optimistiska.

”Lämnade just G7-mötet. Hade mycket bra möten om allt, speciellt om handel, där vi driver frågan om ett upphörande av all handelsförvrängande praxis för att skapa en verkligt jämn spelplan” skrev Trump i lördags.

Fakta: Parisavtalet

  • Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.
  • Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.
  • Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.
  • Sedan tillräckligt många länder hade ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.