Över 35.000 människor har försökt ta sig över Medelhavet hittills i år. Fler än 1.700 beräknas ha omkommit när de försökt, enligt FN:s marina organ IMO. Flera människorättsgrupper har kritiserat EU för att inte göra tillräckligt.
Vill ersätta Dublinförordningen
I ett tal vid ett valmöte i Bremerhaven på fredagen, förklarade Angeka Merkel att hon vill ersätta Dublinförordningen, det nuvarande systemet för asylsökande. Enligt Dublinförordningen, som trädde i kraft 2003, ska det EU-land dit en flykting först kommer hantera en ansökan om asyl. Utöver EU ingår även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz i överenskommelsen.
Nu säger Merkel att det istället bör vara EU-ländernas storlek och ekonomi som avgör hur asylsökande ska fördelas inom unionen.
– Europa behöver ett nytt system för asylsökande eftersom nuvarande regler inte längre fungerar, sade hon, enligt Reuters.
Frågan är dock hur förslaget mottas av övriga EU-länder. Tidigare förslag i samma anda har mötts med kompakt motstånd.
Expertkritik mot EU:s migrantpaket
EU-toppmötets åtgärdspaket mot flyktingkrisen i Medelhavet får samtidigt kritik av experter och FN-tjänstemän. Insatserna ses både som otillräckliga och för kortsiktiga.
Thomas Huddleston, analytiker på Migration policy group i Bryssel, säger att det fanns hopp om att EU-ledarna skulle enas om insatser som fungerar också på längre sikt.
– Det fick vi inte, säger han till The New York Times.
Ökar samtidigt gränsbevakningen
EU-ledarnas besked efter toppmötet om den akuta flyktingsituationen var att anslagen till det nuvarande Tritonprogrammet, som ersatt den skrotade italienska Mare Nostrum-insatsen, ska trefaldigas. Utöver det har Frankrike och England lovat att delta med fartyg i den utvidgade patrulleringen.
Operationen sköts av EU:s gränsmyndighet Frontex, och har som uttrycklig uppgift att just bevaka EU:s södra gräns, och inte att rädda människor i nöd. Det område Triton bevkaar är också avgränsat till ett område 30 sjömil utanför Italiens kust.
I och med de ökade inslagen kommer nu Triton upp i samma storleksordnings som föregångaren Mare Nostrum, ett initiativ som genomfördes av Italien ensamt, med ekonomiskt stöd från EU.