• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador. Mexikos senat har godkänt det nya Nordamerikanska handelsavtalet som ska ersätta Nafta. Arkivbild. Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT

Mexikos senat godkänner nytt handelsavtal i Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

Mexikos senat har med stor majoritet godkänt det nya handelsavtalet USMCA, som ska ersätta det tidigare Nafta mellan USA, Mexiko och Kanada.

– Avtalet innebär utländska investerare i Mexiko, nya arbetstillfällen i Mexiko och tillgång till USA:s marknad för våra produkter, säger president Andrés Manuel López Obrador.

Ett godkännande från senaten var i praktiken bara en formalitet, då nära 80 procent av Mexikos export går till USA och företrädaren till USMCA, Nafta, har stärkt landets ekonomi betydligt.

Men när USA:s president Donald Trump i slutet av maj hotade med strafftullar om Mexiko inte stoppade migranter på väg till USA ansågs det kunna sätta käppar i hjulet för ett godkännande.

Efter hårda förhandlingar om migrantfrågan kom länderna överens om tillräckliga åtgärder för att hotet skulle dras tillbaka.

Oroliga för Trumps mobbningsmetoder

Oppositionen i Mexiko var dock orolig för att regeringen gett efter för vad de kallar mobbningsmetoder från Trump, och vägrade hålla en omröstning om USMCA tills utrikesminister Marcelo Ebrard vittnat inför kammaren om vad överenskommelsen innebär.

Än har dock varken Kanadas parlament i Ottawa eller USA:s kongress godkänt avtalet.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau ska under torsdagen besöka Washington för att där träffa Trump och ledare för kongressen, bland annat för att förmå dem att godkänna avtalet. Demokraterna i kongressen har kritiserat avtalet som de bland annat anser innebär försämringar för arbetare i USA.

De tre ländernas ledare skrev under avtalet i november i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.