Man står framför svenska flaggan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med Michael Claesson från i somras. Foto: Jacob Hansson.

Michael Claesson efterträder Michael Bydén som överbefälhavare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 oktober 2015 har Michael Bydén varit Sveriges överbefälhavare. Men i dag lämnar han över rollen till generallöjtnant Michael Claesson.

– Man ska inte utesluta att Ryssland skulle vara beredda att utmana Nato, säger Claesson till TT.

Den 7 juni utnämnde regeringen generallöjtnant Michael Claesson att efterträda Michael Bydén, vars förordnande går ut efter nio år på posten.

– Michael Claesson är en mycket meriterad blivande ÖB, sa Ulf Kristersson under en pressträff när beslutet offentliggjordes.

Officiellt kommer Michael Claesson att axla rollen som överbefälhavare den 1 oktober.

Attacker med robotar

Michael Claesson tar över i vad som brukar beskrivas som det för Sverige allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. I en intervju med TT säger han:

– Jag känner ett väldigt stort ansvar och tydligt krav på leverans.

– Min absolut viktigaste uppgift blir att både upprätthålla en operativ aktivitetsnivå, men parallellt också leverera på att konsolidera krigsorganisationen med det vi har här och nu.

Han beskriver också att det ryska anfallskriget mot Ukraina ramar in allt Försvarsmakten gör i dag.

– Det vi lärt oss är att Ryssland är strategiskt oberäkneligt och oerhört riskbenäget.

Vill inte skrämmas

Claesson betonar att han inte vill skrämmas eller ”måla upp ett skräckscenario”. Han säger att Försvarsmakten har beredskap att hantera den typen av hot som Sverige står inför.

SVT granskade nyligen hur stor yta av Sverige som luftvärnet täcker och kom fram till att endast fem procent täcks. På frågan om Sverige har luftvärn så det räcker svarar Claesson:

– Tittar man på det i någon slags matematisk täckningsmodell är svaret nej. Det handlar hela tiden om riskhantering. Men det kanske viktigaste är att vi inte är ensamma.

Kan Ryssland rikta den typen av vapen mot Sverige?

– Absolut. I ett läge med en tillspetsad eller eskalerad konflikt, både mellan Nato och Ryssland, men också mellan enskilda länder eller regionalt.

Michael Claesson

Michael Claesson, 59, är född och uppvuxen i Bankeryd. Han har varit verksam i Försvarsmakten i närmare 40 år, då han ryckte in som värnpliktig vid Norrbottens pansarbataljon i Boden. Sedan tiden i Boden har Claesson innehaft flera olika befattningar. Bland annat var han mellan 2012-2013 kontingentschef för den 24:e svenska kontingenten i ISAF-styrkan i Afghanistan. Och mellan 2020-2023 insatschef inom Försvarsmakten och fram till sin nya roll som överbefälhavare har han varit chef för försvarsstaben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.