Michael Claesson, ny överbefälhavare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den nya överbefälhavaren Michael Claessons första ord efter ceremonin: ”Tacksamhet, hedrad och stolt”. Foto: Emil Larsson/SVT

Michael Claesson efterträder Micael Bydén som överbefälhavare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 oktober 2015 har Micael Bydén varit Sveriges överbefälhavare. Men i dag lämnar han över rollen till generallöjtnant Michael Claesson, som menar att vi lever i en farligare tid än kalla kriget.

– Det finns mycket likheter men samtidigt är det på olika sätt mer oberäkneligt än kalla kriget, säger han till SVT.

Den 7 juni utnämnde regeringen generallöjtnant Michael Claesson att efterträda Micael Bydén, vars förordnande går ut efter nio år på posten.

– Michael Claesson är en mycket meriterad blivande ÖB, sa Ulf Kristersson under en pressträff när beslutet offentliggjordes.

Claesson: Farligare tid än kalla kriget

Michael Claesson tar över i vad som brukar beskrivas som det för Sverige allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. I en intervju med SVT säger han att det finns både likheter och olikheter med det kalla kriget.

– Det finns mycket likheter men samtidigt är det på olika sätt mer oberäkneligt än kalla kriget. Det fanns andra mekanismer och dialog på den tiden.

Du menar att det är en farligare tid nu?

– Jag skulle säga att det är det.

Micael Bydén, tidigare överbefälhavare, håller tal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör före detta överbefälhavare Micael Bydéns avgående ord: ”Minnena kommer inte blekna” Foto: Claudio Bresciani/TT

”Ryssland strategiskt oberäkneligt”

På frågan hur Rysslands hot mot Sverige ser ut säger Michael Claesson att Ryssland är ”strategiskt oberäkneligt” och att det inte går att utesluta att de hamnar i en militär konflikt med ett Natoland som Sverige.

– Jag ser en mängd olika typer av hot. När vi pratar om hybrid exempelvis så låter det ibland som en snällare form av krigföring, det är det ju inte, utan det är en sammansättning av att utnyttja sårbarheter i samhället likväl som det finns komponenter av konventionellt militärt våld.

”Utomordentligt duglig officer”

Karlis Neretnieks, före detta rektor på Försvarshögskolan, beskriver Michael Claesson som en ”utomordentligt duglig officer”.

– Det jag kanske har fäst mig vid mest genom åren, det är hans väldigt goda ledarskap i alla tänkbara situationer, säger han.

Enligt Karlis Neretnieks är det två större projekt som Michael Claesson behöver ta sig an som ny överbefälhavare.

– Det ena är återupprustningen av försvarsmakten som nu pågår. Enormt krävande, komplicerat och det kommer ta mycket kraft.

– Den andra uppgiften är att integrera Sverige i Nato. Nu ska vi kunna delta i verksamheter i vårt närområde och även långt bort, vi ska skaffa oss inflytande. Det kommer också bli något som Michael Claesson får jobba hårt med.

Officiellt kommer Michael Claesson att axla rollen som överbefälhavare från den 1 oktober.

Se hela SVT:s livesändning i efterhand här.

Michael Claesson

Michael Claesson, 59, är född och uppvuxen i Bankeryd. Han har varit verksam i Försvarsmakten i närmare 40 år, då han ryckte in som värnpliktig vid Norrbottens pansarbataljon i Boden. Sedan tiden i Boden har Claesson innehaft flera olika befattningar. Bland annat var han mellan 2012-2013 kontingentschef för den 24:e svenska kontingenten i ISAF-styrkan i Afghanistan. Och mellan 2020-2023 insatschef inom Försvarsmakten och fram till sin nya roll som överbefälhavare har han varit chef för försvarsstaben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.