Överste Amadou Abdramane sade i tv-talet, omgiven av nio andra soldater, att de ”beslutat att avsluta president Bazoums styre”. Soldaterna sade också att landets gränser och institutioner stängts och att ett nattligt utegångsförbud införts ”tills vidare”.
– Det här är följden av en fortsatt försämring av säkerhetssituationen och dålig ekonomisk och social styrning, sade Amadou Abdramane.
Bazoum valdes demokratiskt 2021. Han tog då över rodret för ett av Afrikas fattigaste och mest kuppbenägna länder.
Starka reaktioner
Beskedet från militären fick bland annat USA:s utrikesminister Anthony Blinken att omedelbart kräva att Mohamed Bazoum ska släppas fri efter att soldaterna omringat presidentpalatset och uppgett att de övertagit makten.
– Jag talade med president Bazoum tidigare i dag och gjorde det klart att USA med kraft stöttar honom som den demokratiskt valde presidenten i Niger. Vi kräver att han omedelbart släpps fri, sade Blinken som just nu är på besök i Nya Zeeland.
Inleddes tidigare
Kuppen inleddes under onsdagen i samband med att landets president Mohamed Bazoum frihetsberövades av medlemmar av presidentgardet, enligt källor som står nära Bazoum.
Presidentkansliet uppgav då att presidentgardet saknade stöd av de nationella väpnade styrkade, och att presidenten och hans familj mådde bra.
Presidenten: Demokrati ska säkras
President Mohamed Bazoum, som enligt landets utrikesminister Hassoumi Massoudou under torsdagen är vid god hälsa, gjorde på torsdagsmorgonen ett uttalande på Twitter.
”De framgångar som nåtts med stor möda kommer att säkras. Alla nigerier som älskar demokrati och frihet kommer att se till det”, skriver han.
Den västafrikanska ekonomiska sammanslutningen Ecowas meddelade att Benins president Patrice Talon är på väg till Niger för att medla.
Fakta: Niger
Det västafrikanska landet, som består till två tredjedelar av öken, är ett av världens fattigaste länder.
Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom, delvis på grund av världens högsta födelsetal på 6,8 barn per kvinna (2021).
Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständig från Frankrike 1960.
Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.
Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president sedan hans föregångare avgick frivilligt.
Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.