Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Ripås, Afrikakorrespondent, berättar om kuppen i Gabon. Foto: SVT/Gabon 24 / AFP

Militär säger sig ta makten i Gabon

Uppdaterad
Publicerad

Högt uppsatta militärer framträder i tv och säger sig ha tagit makten i Gabon – kort efter att president Ali Bongo tillskrivits en trygg seger i helgens ifrågasatta val. Samtidigt hörs skott på huvudstadens gator.

– Det här är i princip en enfamiljsstat, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Onsdag morgon framträdde militär i Gabons nationella tv-kanal, TV channel Gabon 24 och meddelade att ”republikens institutioner ska upplösas”.

– Den nuvarande regimen har kommit till sitt slut, säger de i sändningen.

I en senare sändning meddelar militärerna att den valda presidenten Ali Bongo nu satts i husarrest med sin familj. Presidentens son ska även ha gripits anklagad för ”förräderi”.

Enligt reuters uppmanar han nu landets befolkning ”att göra väsen av sig” från sin arrest.

Kan ha inspirerats av ”kuppfebern”

Kuppen kommer efter helgens omdiskuterade presidentval, där president Ali Bongo deklarerats som vinnare. Nu låter man meddela att presidentvalet ogiltigförklaras.

– Det är möjligt att man inspirerats av den kuppfeber som råder i Västafrika. Det är helt klart destabiliserande, säger Johan Ripås.

Nu uppger även EU:s utrikeschef Josep Borrell att EU:s försvarsministrar ska diskutera situationen i Gabon.

– Om detta bekräftas är det ytterligare en militärkupp som ökar instabiliteten i hela regionen”, sa han vid ett toppmöte i Toledo.

Foto: SVT Grafik

Kritiserat valresultat

I helgen lät Gabons valkommisson meddela att Bongo vunnit en tredje mandatperiod med 64,27 procent av rösterna. Oppositionen bedömde resultatet som ”bedrägligt” och krävde på måndagen att presidenten skulle erkänna sig besegrad, då man menade att oppositionens kandidat, Albert Ondo Ossa, hade vunnit.

I Gabon är det dessutom olagligt att publicera ofullständiga valresultat. Bongos administration har avfärdat oppositionens anklagelser om oegentligheter i valet.

56 år långt grepp om makten

Bongo-familjen har styrt Gabon på auktoritärt vis sedan 1967 och rädslan för oroligheter efter att Bongo försökt förlänga familjens 56-åriga grepp om makten har varit stor i landet.

Under helgen stängdes vissa utländska sändningar av och myndigheter beslöt sig för att skära ner på tilllgång till olika internettjänster. Åtkomsten till internet återinfördes dock under onsdag förmiddag.

Natten efter valet infördes även ett utegångsförbud som väckt oro över insynen i valprocessen.

– Det ska bli intressant att se hur det här går vidare, säger Ripås.

– Kommer det bli som man säger: att man vill frigöra Gabon från familjen Bongo och öppna institutionen av demokratin?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi försvarar freden genom att sätta punkt för den här regimen” – se uttalandet från militärerna. Foto: Gabon 24

Gabons statsskick

Gabon blev självständigt från kolonialmakten Frankrike 1960 och tillsatte då Leon Mba som president. Efter misslyckade kuppförsök avled presidenten och ersattes då av Albert-Bernad Bongo, senare känd som Omar Bongo.

1990 tillåts oppositionspartier för första gången och ett flerpartisystem infördes 1991. 1993 segrade Omar Bongo i ett första presidentval. Regimen anklagades dock för valfusk redan efter första valet.

2003 skrevs landets författning om så att president Bongo kunde väljas om ett obegränsat antal gånger.

Landet styrdes av president Omar Bongo från 1967 fram till hans död 2009. Då tog sonen Ali Bongo Ondimba över. Maktkoncentrationen till en släkt har i det närmaste satt flerpartisystemet ur spel.

Källa: Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.