Elon Musk och Bill Gates

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då kan de här försöken att övertyga de osäkra väljarna bli avgörande” – Hör SVT:s reporter Sofia Yohannes om miljardärkampen i USA-valet. Foto: Reuters/AP Photo/Andres Kudacki

Miljardärernas valfajt: Musk mot Gates

Uppdaterad
Publicerad

Nu samlas miljardärer kring slutspurten av USA-valet. En lottar ut miljoner till registrerade väljare och en annan har gjort stora påstådda donationer.
– Bjässarnas kamp om presidentvalet visar på vilken roll de rikaste har i amerikansk politik, säger SVT:s reporter Sofia Yohannes.

Miljardären och Microsoft-grundaren Bill Gates har för vana att inte uttala sig partipolitiskt. En donation motsvarande en halv miljard tyder på att han nu kan ha ställt sig bakom Demokraterna i USA-valet, uppger källor till New York Times.

Samtidigt som Kamala Harris får mer pengar in i kampanjkassan hymlar inte världens rikaste man, Elon Musk, med att han backar upp Republikanernas Donald Trump.

Hör i videon ovan om vilka möjligheter miljardärerna har att påverka USA-valet och vad detta kan leda till framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet