Miljardböter efter mutor i Uzbekistan

Uppdaterad
Publicerad

Telenor-delägda Vimpelcom har ingått en rekordförlikning med myndigheter i USA och Nederländerna efter att ha mutat sig in på den uzbekiska marknaden.Rysk-norska Vimpelcom, med säte i Nederländerna, måste nu betala 795 miljoner dollar (6,7 miljarder kronor). Det beskrivs som en av de största uppgörelserna någonsin i sitt slag och ger en fingervisning om vad som kan vänta Telia Sonera.

I ett pressmeddelande från USA:s justitiedepartement (DOJ) framgår också att myndigheterna gör anspråk på motsvarande 4,6 miljarder kronor på frysta konton i Schweiz. DOJ skriver att pengarna ”utgör mutor betalda av Vimpelcom och två andra telekombolag”.

Telia utpekat

Enligt nyhetsbyrån Reuters har departementet uppgivit att det rör sig om Telia Sonera och MTS.

Åklagare Gunnar Stetler utreder Telias mutmisstänkta affärer. På fråga om DOJ syftar på just de båda svarar han:

– Jag kan inte se några andra alternativ.

Telia samarbetar

Stetler har dock ingen information om att en liknande uppgörelse med Telia är nära förestående. Att Telia sedan länge utreds av amerikanska myndigheter är ingen nyhet. Företaget säger sig samarbeta fullt ut med myndigheterna.

– Så fort vi har någon information om en uppgörelse kommer vi att kommunicera det. Vi har i dag ingen sådan indikation, säger Telias kommunikationsdirektör Peter Borsos till TT.

Han utgår dock från att Telia Sonera är ett av de bolag som DOJ syftar på i sitt pressmeddelande.

DOJ skriver att det är en ”uzbekisk regeringsföreträdare” som har mutats. Uppenbart rör det sig om diktatorsdottern Gulnara Karimova, som Telia misstänkt ha mutat med minst 2,2 miljarder kronor.

Skandalen avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning i september 2012. Månaden efter kunde TT avslöja just att Telia, MTS och Vimpelcom alla hade gjort affär med samma krets kring Karimova.

Fakta: Misstänkta miljardmutor

Svenska Telia Sonera, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS misstänks ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president Islam Karimov, med omkring en miljard dollar för att få bedriva verksamhet i landet.

Merparten av pengarna har frysts i Schweiz, andra tillgångar i Sverige, Belgien, Irland och Luxemburg. Flera brottsutredningar pågår, däribland i Sverige, USA, Schweiz, Norge och Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.