• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjukvården drabbas hårt av elbristen: ”Svårt att tänka sig hur länge man ska orka”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har Ryssland angripit avgörande infrastruktur kopplad till energiförsörjningen i hela Ukraina. Katastrofläkaren Johan von Schreeb varnar för förödande konsekvenser för vården

– Det är hotfullt mot hela samhället och sjukvården specifikt, säger han.

Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin, har själv arbetat i Ukraina under kriget och menar att elbristen tenderar att bryta ner hela samhället. Han förklarar att bristen på ström gör den redan utsatta befolkningen ännu mer sårbar. Det blir svårare att hålla värmen och få tag i mat, vilket ökar risken för sjukdomar.

– Brist på elektricitet är en väldigt farlig sak för hälsan och nu är det viktigt att förhindra att man blir sjuk, säger han.

Hårt belastad sjukvård

Blir man sjuk och måste besöka sjukhus möts man av en redan hårt belastad sjukvård som är beroende av en bristande strömtillförsel.

– Utan ström kan man ju inte göra mycket. Vården är väldigt elberoende. Jag har själv opererat med pannlampor som belysning men det går ju inte i längden.

Vid elavbrott drivs sjukhusen av generatorer eller dieselaggregat som drivs av drivmedel, vilket det är brist på. Johan von Schreeb betonar vikten av att nya aggregat anländer till sjukhusen.

– Avancerad kirurgi blir ju meningslös om den övriga vården inte fungerar. Det måste ju finnas vatten för att kunna tvätta händerna. Tillgången till el, vatten och värme är ju fundamental för att bedriva sjukvård.

Extremt svåra omständigheter

Redan innan kriget var vården i Ukraina ansträngd och med det utdragna kriget och stundande krigsvintern så beskriver Johan Von Schreeb kollegor i Ukraina som ställer sig frågan om det är värt det.

– Den här kylan och brist på elektricitet spär på den här svåra situationen och det är svårt att tänka sig hur länge man ska orka.

– Även om det finns en enorm kampvilja hos de här människorna så ställer sig ju folk den frågan ibland. När man börjar tänka på ett längre perspektiv och sina barns framtid så är det klart att de här tankarna dyker upp. Det har jag hört av många kollegor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.