Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau vann unga väljares röster med löftet att legalisera cannabis. Beslutet stöddes av 69 procent av kanadensarna. De främsta argumenten var att förbud inte fungerat utan istället göder den organiserade brottsligheten som tjänar stora pengar på den svarta marknaden.
Men i dag, ett år senare, är stödet nere på 50 procent enligt en mätning från Dalhousie University. Inga studier har kunnat visa att den svarta marknaden krympt, trots att cannabis nu säljs lagligt.
”Det olagliga gräset är billigare”
SVT Nyheter besöker en helt nystartad cannabisfabrik i den kanadensiska provinsen Alberta. Anläggningen omgärdas av höga stängsel och säkerhetskameror. Vd:n Jeff Karren på Joi Botanicals oroar sig för konkurrensen från den svarta marknaden. 86 procent av all cannabis som säljs i Kanada når konsumenterna via svarta marknaden.
– Det illegala gräset odlas under sämre hygieniska omständigheter än hos oss, men visst, priset på det olagliga gräset är 30-35 procent lägre, konstaterar han.
Totalt har 286 statligt licensierade butiker öppnat i landet. I en förort till Calgary, mellan matbutiker, apotek och vinbutiker säljs cannabisprodukter i eleganta butiker, som lika gärna hade kunnat sälja smartphones eller exklusiva resor. Flumstämpeln ska bort.
Läkaren: ”Jag känner stor oro”
Men en ny studie visar att merparten av butikerna öppnat i socialt utsatta bostadsområden. Läkaren Catherine Brown är en av forskarna bakom studien. Hon talar om ett gigantiskt folkhälsoexperiment.
– Som läkare känner jag stor oro. Om legaliseringen ska fungera måste vi skydda ungdomar, så varför tillåter man att cannabisbutiker placeras två minuters promenad från gymnasieskolor?
Hon fortsätter:
– Vi vet också att det finns hälsorisker med cannabis. Den som använder cannabis drabbas oftare av psykiska problem som ångest och psykoser, och de som kör när de är höga löper större risk att hamna i bilolyckor.
Kommer tillåta ätbara produkter
Senare i höst kommer Kanada också tillåta ätbara cannabisprodukter. I den amerikanska delstaten Colorado där cannabis också är legaliserad, har fallen av akut cannabisförgiftning tredubblats sedan man tillät ätbara produkter. De säljs i form av brownies, godisklubbor och gelebjörnar. Barn äter dem av misstag och har inkommit med akuta förgiftningssymptom som andningssvårigheter och ibland i koma.
Professor Eugene Oscapella vid Ottawa universitetet är en av tillskyndarna av legaliseringen i Kanada. Han avfärdar kritiken om ett pågående folkhälsoexperiment. Han menar att legaliseringen kommer fungera allt bättre.
– Jag förespråkar inte bruk av cannabis, men jag accepterar att det finns droger så därför måste samhället hjälpa till att minimera riskerna. Priserna på laglig cannabis måste sjunka, vi måste få till rätt antal butiker och så måste den statliga propagandan om cannabisens hälsorisker upphöra. Annars kommer folk inte lita på folkhälsoupplysningen.
”Smuggling kommer att fortsätta”
Eugene Oscapella anser att alla länder borde legalisera cannabis för att slå undan benen på den organiserade brottsligheten och att nästa steg är att legalisera fentanyl och tillåta läkare att skriva ut heroin via recept.
– Vi måste se till att vrida drogerna ur den organiserade brottslighetens grepp. Men den kanadensiska regeringen klarar inte detta ensam, så länge det är förbjudet i andra länder kommer smuggling och illegal handel att fortsätta.