– Vi fortsatte räddningsarbetet nu på morgonen och hittade 95 kroppar på olika våningar i byggnaden, sade chefen för landets brandförsvar.
Tidigare hade brandmännen funnit nio döda. De flesta av dem hade omkommit när de kastade sig ut genom fönstren på den nio våningar höga byggnaden.
– När många arbetare började rusa mot utgångarna förstod jag att det brann. Jag och en manlig arbetskamrat slog sönder en ruta. Sedan hoppade jag ut, sade textilarbetaren Mukta Begum.
Ett hundratal människor fördes till sjukhus med brännskador och frakturer. Många av offren hade bränts så svårt att de inte går att identifiera. På en skolgård i närheten samlades kropparna i långa rader, enligt nyhetsbyrån AP. Anhöriga sökte febrilt efter sina nära och kära.
Saknade nödutgång
En chef vid företaget, Tazrin Fashions, uppgav för tidningen New Age att ungefär tusen personer jobbade på nattskiftet. Många stängdes in på olika våningar när branden bröt ut. Eldsvådan kan ha berott på en kortslutning.
Branden startade på bottenvåningen, som användes som lagerutrymme, och spred sig snabbt genom byggnaden.
Enligt brandchefen Mohammad Mahbub saknade fabriken nödutgångar, vilket gjorde att arbetarna fångades i eldsvådorna.
– Fabriken hade tre trappor och alla ledde ner genom bottenvåningen. Så arbetarna kunde inte komma ut komma ut när elden slukade byggnaden, sade han till AP och fortsatte:
– Om det bara hade funnits åtminstone en nödutgång hade dödstalet varit mycket lägre.
”Häng fabriksägaren!”
Fabriksägaren Delwar Hossain nekade till uppgifterna om att byggnaden var farlig att jobba i.
– Det är en stor förlust för mina anställda och min fabrik. Det här är första gången vi någonsin har haft en brand på någon av mina sju fabriker, sade han till AFP.
Sabina Yasmine, vars son och svärdotter arbetar på fabriken, ville se fabriksägaren straffad. Hon tror att svärdottern dog i branden och har fortfarande inte sett ett spår av sin son.
– Jag vill att fabriksägaren blir hängd. På grund av honom har många dött, sade hon till AP.
Dödliga bränder vanliga
Fabriken ligger i industriområdet Ashulia i Narsinghapur, tre mil norr om Dhaka. Ashulia är ett av landets största industriområden och sysselsätter enligt BBC uppemot en halv miljon människor.
Enligt ägaren till fabriken producerades där kläder för internationella märken som holländska C&A och Hong Kong-baserade Li & Fung, rapporterar AFP.
HM köper kläder från samma område men är inte köpare från den eldhärjade butiken, enligt HM:s pressavdelning.
Klädproduktionen stod förra året för 80 procent av Bangladeshs exportintäkter.
Dödliga bränder är vanliga i Bangladesh fabriker. I december 2010 dog 25 personer när problem med ledningar ledde till en brand i en annan textilfabrik i samma område, skriver BBC.
Fakta: Textilindustrin i Bangladesh
Bangladesh har runt 4 500 textilfabriker och är världens näst största klädexportör efter Kina.
Produktionen uppgick förra året till ett värde av runt 24 miljarder dollar, närmare 160 miljarder kronor, och motsvarar 80 procent av landets exportintäkter.
Men arbetsförhållandena i fabrikerna är ökända, med dåligt efterföljda säkerhetsrutiner, överbeläggning och låsta branddörrar.
2006 dog 86 arbetare i en eldsvåda i en fabrik i Chittagong där nödutgångarna blockerats. Enligt den Amsterdambaserade organisationen Clean Clothes Campaign har minst 500 bangladeshiska textilarbetare dött i fabriksbränder sedan 2006.
Tidigare i år stängdes mer än 300 fabriker i nästan en vecka då mer än hundratusen arbetare gick ut i våldsamma protester och krävde högre löner och bättre arbetsförhållanden.
I Pakistan dog 289 människor i en fabriksbrand i september i år. Två av fabriksägarna är brottsmisstänkta efter katastrofen.
Källa: BBC, AFP, Reuters. (TT)