Minst 28 personer misstänks vara inblandade i presidentmordet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 28 personer har enligt Haitis polis varit inblandade i mordet på landets president Jovenel Moïse. En majoritet av de misstänkta kommer från Colombia.

-Vi har gripit femton colombianer och två amerikaner av haitiskt ursprung. Tre colombianer har dödats medan åtta är på fri fot, meddelade Haitis rikspolischef Léon Charles vid en presskonferens på torsdagskvällen lokal tid.

Moïse sköts till döds i sitt hem tidigt i onsdags morse. Enligt Colombias försvarsminister Deigo Molano verkar det som att de misstänkta är före detta militärer och han har lovat att Colombia ska bistå utredningen.

Många motståndare

Angriparna har hela tiden beskrivits som professionella och enligt Mats Lundahl, Haitikännare och professor i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan i Stockholm, är det ingen tvekan om att det handlar om yrkesmördare. Desto fler frågetecken finns om vem som kan ha beställt mordet.

– Ska man gå igenom Moïses motståndare så är de ganska många. Det pratas om affärsintressen, men det rimligaste tycker jag i så fall skulle vara att det handlar om illegala affärsintressen.

Haiti är ett viktigt transitland för kokainhandeln från Colombia till USA, men Lundahl säger att det finns stor risk att inte ens de som utförde mordet vet exakt vem som är beställaren.

Våldet exploderar

Undantagstillstånd är utfärdat i Haiti, som nu befinner sig i något av ett maktvakuum. Den tillförordnade premiärministern Claude Joseph, som omedelbart meddelade att han tog över styret av landet, skulle ha bytts ut nu i veckan och den person som skulle ha tagit över som interimspresident avled nyligen i covid-19.

Efter att de planerade valen 2018 skjutits upp finns inte heller något fungerande parlament inför det presidentval som sedan tidigare är utlyst i september.

Lundahl är skeptisk till att Haiti klarar att genomföra valet utan hjälp från utlandet. Den senaste tiden har våldet exploderat, med hundratals mord och kidnappningar bara den senaste månaden. Sätts inte en utländsk polisstyrka ledd av exempelvis FN eller OAS in, tror Lundahl att risken för ökat kaos är överhängande.

– Risken är att man får en Somalia-liknande situation, med krigsherrar som håller på och bråkar med varandra och som ställer till trubbel för regeringen och demokratiska institutioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.