Tilde Lewin till vänster, räddningsarbete i Tibet till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin om räddningsarbetet efter jordskalvet: ”Man har lärt sig av katastrofen 2008”. Foto: SVT, Tibets räddningstjänst via Reuters

Över 120 döda i jordbävning i Tibet: ”Otillgängliga områden”

Uppdaterad
Publicerad

Ett kraftigt jordskalv skakade en bergsregion i västra Kina nära Nepal på tisdagsmorgonen. Minst 126 personer har dött, rapporterar statliga China Daily.

– Det här är väldigt otillgängliga områden, säger SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin.

Jordbävningen som uppmätte en magnitud på 7.1 enligt USA:s geologiska myndigheten USGS och 6.8 enligt Kinas, har raserat hus och vägar i Tibet-regionens bergsområde nära Mount Everest och gränsen till Nepal.

126 personer har bekräftats döda men fler tros fortfarande vara fast under rasmassor eller drabbade av de 50-tal efterskalven.

– Det värst drabbade området ligger på ungefär 4 200 meters höjd, säger Tilde Lewin.

Stora räddningsinsatser

Stora räddningsinsatser pågår men den höga höjden och den svåra terrängen försvårar arbetet.

– Man har skickat 20 stora fraktplan och tusentals soldater, säger SVT:s reporter.

Myndigheterna har lärt sig sedan den stora jordbävningen i närliggande Sichuan år 2008 då man inte var förberedda och 70 000 människor dog, menar Tilde Lewin.

Skrämde Nepals invånare

Skalvet kändes i Nepals huvudstad Kathmandu, vilket skapade panik bland invånare som sprang ut på gatorna.

Skalvet påminde många om den katastrofala jordbävningen 2015, som mätte 7.8 i magnitud och dödade cirka 9 000 personer, enligt AP.

Den största oron framöver är kylan och de många förstörda husen, rapporterar Lewin. Hör hennes rapport i videon ovan.

Fakta: Tibet

Tibet, ofta kallat ”världens tak”, är formellt en självstyrande region i västra Kina.

Kinas ledare hävdar att Tibet har ingått i Kina i flera hundra år, medan tibetaner menar att området under perioder varit ett eget kungadöme med självständigt styre.

1950 invaderade kinesiska styrkor och tvångsannekterade området. Tibetanerna tvingades erkänna Kinas överhöghet mot löften om Pekings respekt för tibetanernas religion och seder. I praktiken började dock landet helt att inlemmas i Kina.

Efter en rad uppror och en misslyckad revolt 1959 – med flera tusen döda tibetaner till följd – flydde Tibets fjortonde Dalai lama, Tenzin Gyatso. Tillsammans med hundratusen anhängare upprättades en exilregering i den indiska bergsstaden Dharamsala.

Kinas kontroll över Tibet beskrivs som total, med ytterst små möjligheter för invånarna att använda sitt språk och utöva sin religion och kultur.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.