flera barn i bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
14-årige eleven Marques Coleman befann sig på skolan. ”Jag började springa”, berättar han. Foto: AP/Reuters/CBS

Minst fyra döda i skolskjutning i Georgia

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har dödats och nio skadats efter en skolskjutning utanför Atlanta i USA, enligt den lokala polisen. En 14-åring har gripits.

Minst fem ambulanser och en ambulanshelikopter kallades till Apalachee high school i delstaten Georgia där skottlossningen ägde rum på morgonen, lokal tid.

Tonåring gripen

Två elever och två lärare ska ha dödats. Nio personer har förts till sjukhus med skador. Skadeläget för dessa är oklart.

En 14-åring som studerar på skolan har gripits. Det ska inte finnas någon känd koppling mellan gärningsmannen och offren. FBI bistår den lokala polisen.

Polisen skriver också på X att ”uppgifter om att en misstänkt gärningsman har dödats” inte stämmer.

Helikopterbild på poliser vid skolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är förkrossad”, säger USA:s justitieminister Merrick Garland. Se FBI på plats vid skolan. Foto: Reuters

Skolor stängs

Motivet till skjutningen är fortfarande okänt:

– Vi ber om tålamod, låt oss samla in den fakta vi behöver så att allt blir rätt, säger polischefen Jud Smith på en presskonferens.

Under morgonen mottog skolan ett telefonsamtal med en varning om att det skulle skjutas på fem skolor och att Apalachee skulle vara först ur. Samtliga skolor i området har stängts.

Biden uttalar sig

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att han och hustrun Jill Biden sörjer de döda och uppmanar nu sina politiska motståndare att äntligen inse att ”det räcker nu”.

”Elever över hela landet lär sig söka skydd i stället för att lära sig läsa och skriva. Vi kan inte fortsätta att acceptera det här som det normala”.

Mamma till elev

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kunde ha varit min son”, säger en mamman till en 15-årig elev. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.