Misstänkt erkänner: Dödade journalist och urfolksexpert i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

En brittisk journalist och en brasiliansk ursprungsexpert försvann i Amazonas den femte juni.

Nu kan kropparna ha hittats – efter att en misstänkt erkänt att han mördat dem.

– Vi hittade kropparna tre kilometer in i skogen, säger Guilherme Torres vid den nationella polisen, och tillägger att de ännu inte har identifierats.

Duon försvann i Javaridalen under en reportageresa för en kommande bok om miljövård.

I området verkar både timmerhuggare och gruvarbetare som försöker få tillgång till mark som tillhör regnskogens ursprungsbefolkning. Dessa ska ha hotat urfolksexperten regelbundet. Även journalisten ska ha hotats enligt två organisationer som arbetar för urfolks rättigheter.

Kopplas till illegalt fiske

Sent på tisdagskvällen ska en huvudmisstänkt ha erkänt dådet, enligt polisen. Enligt den misstänkte ska både journalisten och urfolksexperten ha skjutits. Deras kroppar ska sedan ha grävts ner i ett otillgängligt område längs med Itaquaifloden. På onsdagen ledde han polisen till den plats där han uppgett att kopparna skulle finnas och där hittades också två kroppar som nu väntar på att identifieras.

Båten som de färdades i har ännu inte hittats, men enligt förundersökningsledaren Eduardo Alexandre Fontes ska den ha sänkts med hjälp av påsar med jord. Motivet till dådet misstänks ha koppling till illegalt fiske i reservatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.