Theresa May sitter efter kvällens omröstning kvar som partiledare för konservativa Torypartiet och därmed också som premiärminister. 200 röster ska ha varit för May, och 117 ska ha varit emot, rapporterar TT. Det hade krävts minst 158 röster för att tvinga henne att avgå som partiledare.
Klarade sig – men betydande antal saknar förtroende
I ett uttalande efter omröstningen säger sig Theresa May vara glad över resultatet – men bekräftar samtidigt att ett ”betydande antal” parlamentsledamöter röstade emot henne och att hon tagit till sig av vad de hade att säga. Att fler än 100 ledamöter röstade emot May kan signalera att hennes maktställning är allvarligt försvagad.
Toryledamoten Jacob Rees-Mogg, som gick i täten för upproret mot May, konstaterar att resultatet är förödande för partiledaren och uppmanar henne i en intervju med BBC att avgå. Den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt däremot gratulerar Theresa May på Twitter. ”Hennes uthållighet, motståndskraft och anständighet har än en gång segrat och givit henne chansen att leverera brexit för vårt land”, skriver Hunt, enligt TT.
Vill hinna få klart Brexitavtalet
Tidigare under onsdagen kom uppgifter till Reuters att hon inte kommer ställa upp för nyval till posten som premiärminister under valet 2022. Siktet har istället varit att få ro brexitavtalet i hamn, och hennes främsta argument för att få sitta kvar på posten i nuläget har varit att utträdesavtalet skulle behöva skjutas fram om hon röstades bort. En än värre konsekvens av detta skulle kunna bli att inget avtal hinner slutas innan Storbritannien måste lämna EU.
– Ett brexitavtal är inom nära räckhåll. Jag är redo att avsluta det jobbet, sade hon på onsdagsmorgonen.
Ny misstroendeomröstning kan ske först om ett år
Beskedet om att hon inte ställer upp för nyval till partiledarposten kan tolkas som ett sista försök att övertyga de egna partikollegorna som fortfarande tvivlade att få sitta kvar länge nog för att slutföra brexitförhandlingarna, enligt SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson. En eftergift som nu alltså tycks ha fungerat. Enligt Torypartiets eget regelverk måste det nu gå ett helt år innan man kan väcka en ny misstroendeomröstning mot Theresa May.
Corbyn utmanar May att rösta redan nästa vecka
Senast den 21 januari ska det brittiska parlamentet rösta om utträdelseavtalet med EU, har May lovat. Labourledaren Jeremy Corbyn utmanar nu premiärministern att genomföra röstningen redan nästa vecka.
”Statsministern har förlorat sin majoritet i parlamentet, hennes regering är i kaos och hon kan inte leverera en brexit-affär som fungerar för landet och sätter jobb och ekonomin först”, skriver Corbyn i ett uttalande släppt efter att resultatet av omröstningen blev känt.