Sedan Ryssland påbörjade sin mobilisering den 21 september, har inkallade börjat dela bilder och videoklipp från värnpliktskontoren. Soldaterna vittnar dels om brist på mat och att de har behövt köpa en del av utrustningen själva.
– Ryssland har en enorm militär budget men också mycket korruption. Mat, utrustning, vapen – allt det här finns någonstans, men logistiken är så pass dålig att det inte går att styra upp. Mycket av utrustningen är stulet eller går inte att använda, säger Sergej Krivenko, direktör på människorättsorganisationen ”Medborgare. Armé. Rättigheter.”, till SVT.
Mammor skramlar
Bilden delas också av överstelöjtnant och lärare vid Förvarshögskolan Joakim Paasikivi.
– Det stämmer med vad vi trodde innan mobiliseringen ägde rum, det vill säga att man har problem med utrustningen.
På sociala medieplattformarna VKontakte och Telegram finns det flera chattar där ryska mödrar och fruar delar med sig om vad som ska köpas till de mobiliserade männen – på egen bekostnad.
”På värnpliktskontoren sa de köp stora bindor, tamponger och läkemedel. Det finns inga lätta kängor i stan, men jag har hittat underställ i en affär. Kostar 4000 rubel”, skriver Anna i en sådan chatt.
”Kaotiskt”
Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi tyder det mesta på att Ryssland brottas med stora utmaningar.
– Man får inte in dem man vill ha, fler har flytt än vad som kan sättas in och materielen finns inte. Det är så pass samstämmigt från flera olika ställen att det är någonstans mellan dåligt och kaotiskt, säger han till SVT Nyheter.
Kan det ha funnits resurser som inte har nått fram av olika skäl?
– Alla ryska problem, och i synnerhet de ryska väpnade styrkornas problem, accentueras av mobiliseringen. All korruption och allt sådant får nästan en multiplicerande funktion på problemen, säger Joakim Paasikivi.
Vad får situationen för konsekvenser för Ryssland?
– Ukrainska säkerhetstjänsten publicerar samtal som ger en samstämmig bild som jag tror stämmer, att de vid fronten tycker att de som kommer hit bara sätts in som kanonmat. Skickar man ner de här med så väldigt kort utbildning som de har kunnat få tills nu är det bara fråga om att täppa till hål i leden, säger Paasikivi.