Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här meddelar Moldaviens premiärminister Natalia Gavrilita att hon avgår. Foto: Reuters

Moldaviens regering avgår

Uppdaterad
Publicerad

Moldaviens regering avgår. Det beskedet lämnas av landets premiärminister Natalia Gavrilita vid en pressträff på fredagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Vi tog över en regering i kris och förde en politik för utveckling, mot korruption och för integrering med EU”, skriver hon i ett uttalande.

Natalia Gavrilita, som valdes till posten sommaren 2021, säger att hon har styrt landet under en kontinuerlig kris på grund av det ryska invasionskriget i grannlandet.

”Vi ställdes omedelbart inför energiutpressning och de trodde att vi skulle ge upp – precis som den förra regeringen som svek nationens intressen, men så blev det inte”, skriver hon i uttalandet som offentliggjordes kort efter att ryska robotar flugit över moldaviskt luftrum på fredagen.

Ny regering ska nomineras

Moldavien förklarade undantagstillstånd strax efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Därefter har bekymren avlöst varandra: energikrisen, skyhög inflation och incidenter med ryska robotar över moldaviskt luftrum.

En ny regering kommer nu att nomineras av president Maia Sandu. Därefter behöver den godkännas av landets 101 platser stora parlament.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.