I vad som benämnts som en ”efterlängtad” slutsats säger domaren Brian Langstaff, som lett den sexåriga utredningen, på måndagen att skandalen ”till stor del, men inte helt” kunde ha undvikits, rapporterar The Guardian.
Smittorna spreds via transfusioner med smittad blod i den brittiska allmänvården, NHS. Virusen kom in i systemet från blodgivare i främst USA – plasma som sedan importerades till Storbritannien på grund av inhemsk brist.
Förstörde bevis
Rön om hur plasman kunde göras ofarlig genom upphettning ignorerades, synbarligen av kostnadsskäl, enligt utredningen.
När skandalen var ett faktum försökte makthavare i åratal förstöra bevis. ”När man tittar på reaktionen från NHS och staten som helhet, så blir svaret på frågan 'mörklades detta?' att så var fallet”, skriver Langstaff.
I rapporten framkommer även att det förekom förseningar med att informera patienter om deras infektion. I vissa fall kunde det ta flera år.
”Skammens dag”
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak gick på måndagen ut och bad om ursäkt å statens vägnar till de drabbade och beskrev måndagen som ”en skammens dag”.
– Det behövde inte vara på det här sättet. Det borde aldrig varit på det här sättet. Och å denna och alla andra regeringars vägnar, som sträcker sig tillbaka till 1970-talet, är jag verkligen ledsen, sa han.
Även oppositionsledaren Keir Starmer bad om ursäkt för sitt partis, Labour, delaktighet i skandalen. Till det brittiska underhuset sa han:
– Jag vill erkänna för varenda person som har lidit att utöver alla andra misslyckande, så har politiken i sig misslyckats.
– Det finns bara ett ord, förlåt.
På tisdagen kommer det meddelas hur mycket pengar som kommer avsättas kompensation till offren och familjer.
– Oavsett vad det kostar, kommer vi att betala, sa Sunak.