Mosuldammen ligger på floden Tigris ca 6 mil från storstaden Mosul. Problemen med dammen fanns redan från början, enligt Nadhir al-Ansari som är ingenjör från Irak och bosatt i Sverige där han är professor vid Luleå tekniska universitet.
Han var med och byggde dammen på 1980-talet och han är starkt oroad över vad som kan hända med den.
Grunden som dammen vilar på består av kalk och gips som löses upp i kontakt med vatten. Dessutom har grunden många sprickor och hål.
Dammen började läcka direkt
– Redan när jag såg bygget första gången blev jag chockerad av att se att de byggde dammen på ett underlag bestående av gips och kalk. Så fort den var klar 1986 började den läcka. Jag blev ombedd av regeringen att göra en inspektion och jag såg att det fanns geologiska problem i området som inte var ordentligt redovisade, säger han.
– Sedan dess och fram till 2014 har man använt 95.000 ton fyllnadsmaterial av cement och bentonit men dammen har fortsatt läcka. Problemen har inte avhjälpts, men man har kunnat hålla dem på en konstant nivå, fortsätter Nadhir al-Ansari.
Värre efter IS ockupation
När IS ockuperade Mosulområdet 2014 förvärrades problemen med dammen. Personalen lämnade området och arbetet med att underhålla dammen avstannade, enligt Nadhir al-Ansari.
– Under tiden har upplösningen av grunden fortsatt och ingen har gjort något åt det. Det är väldigt farligt, säger han.
Det scenario som kan utspelas om dammen brister är skräckinjagande. Den rymmer, enligt Nadhir al-Ansari, som mest cirka elva miljarder kubikmeter vatten.
Storstäder dränks i vatten
– En halv miljon kubikmeter vatten per sekund kan störta ut. Vattnet kan nå Mosul inom fyra timmar. Vågens höjd kan bli upp till 28 meter och större delen av Mosul hamnar under vatten. Flera städer längs Tigris stränder kommer också att översvämmas, och när vattnet når Bagdad är vågen fortfarande fyra meter hög. Eftersom Bagdad ligger i ett platt landskap kommer även den staden att översvämmas, säger Nadhir al-Ansari.
En och en halv miljon människor riskerar att drabbas av vattenmassorna och ytterligare flera miljoner kan påverkas genom att kraftstationer, jordbruksmark och bostäder översvämmas.
Just nu är dammen bara ungefär halvfylld, med sex miljarder kubikmeter vatten, säger Nadhir al-Ansari, detta just på grund av risken att den ska brista. Den producerar heller ingen elektricitet.
Orolig för vårfloden
– Jag är orolig för vad som händer när snön smälter och vårfloden kommer och dammen fylls på med vatten, säger han.
Han berättar att dessutom finns andra problem med dammen: Ett av de två utsläppen för att reglera vattenmängden fungerar inte. Man har också upptäckt slukhål i botten under dammen, några av dem så stora som 30 meter i diameter. Om hålen utvidgas och blir fler kan grunden urholkas så mycket att dammen kollapsar.
– Det är ungefär som om du skulle börja gräva ett hål under ett hus. Till slut finns det inte tillräckligt med grundmaterial för huset att vila på och det kollapsar av sin egen tyngd, säger han.
Nytt dammbygge övergavs
Det har funnits – och finns – enligt Nadhir al-Ansari olika förslag på lösningar på dammproblemet. Ett är att bygga en enorm murliknande konstruktion, men det har inte prövats i så stort format tidigare. Ett tidigare förslag var att bygga en ny damm längre ner längs Tigris, men det bygget övergavs under Gulfkriget i början av 1990-talet, säger han.
Själv är han fortfarande inblandad i försöken att rädda dammen, delvis för att han känner sig delaktig i problematiken eftersom han var med när dammen byggdes, säger han.
Experter ska hitta lösningar
– I april ska vi ha en workshop i Rom, dit vi har inbjudit de tio bästa experterna i världen. Vi ska ta fram förslag till lösningar som vi sedan ska presentera för Iraks premiärminister.
Men enligt Nadhir al-Ansari kommer det aldrig gå att rädda dammen helt och hållet.
– Förr eller senare kollapsar den i alla fall.