Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Foto: EPA/TT

Hopp om nystart när Erdogan besöker Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen besökte Turkiets president Recep Tayyip Erdogan Bryssel för ett möte om flyktingsituationen vid den turk-grekiska gränsen.

– Vi har våra meningsskiljaktigheter, men vi har talat ärligt och öppet, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen efter mötet.

Den turkiske presidenten togs emot i Bryssel av EU:s ledningsduo: Europeiska rådets ordförande Charles Michel och kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Vid en presskonferens efter mötet sammanfattade Ursula von der Leyen diskussionerna som bra och konstruktiva. 

– Dagens diskussion fokuserade på att kartlägga de områden där vi behöver jobba, med hänsyn till både Turkiets och EU:s intressen. Mycket handlade om avtalet 2016 som fortfarande är giltigt men också hur vi ska implementera de bitar som saknas i avtalet. För att hitta en gemensam väg framåt.

Även säkerheten i regionen – särskilt i Syrien – diskuterades vid mötet.

– Det här mötet är ett första steg för att få en starkare politisk dialog på både kort och lång sikt, konstaterade Charles Michel på presskonferensen.

Erdogan kräver mer hjälp

Samtalen sker mitt under pågående gränskris. Erdogans besked för en och en halv vecka sedan om att öppna Turkiets gräns till EU har fått tusentals migranter och flyktingar att ta sig till gränsen mot Grekland i hopp om att komma vidare.

Erdogan kräver mer hjälp från EU för att ta hand om de minst 3,6 miljoner syrier som flytt till Turkiet undan kriget i Syrien. Han tycker inte att EU har levt upp till det avtal som skrevs 2016 om europeiskt miljardstöd till flyktingläger i utbyte mot skarpare turkisk kontroll av försök att ta sig in EU utan tillstånd.

EU-sidan anser emellertid att man gjort vad man ska och har ilsket fördömt de turkiska försöken att trycka på med hjälp av flyktingar och migranter.

– Flyktingar får inte användas som brickor i ett politiskt spel, det menar vi att Turkiet gör nu, sade exempelvis utrikesminister Ann Linde (S) i fredags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.