För snart ett år sedan godkände EU-parlamentet ett åtgärdspaket, med bland annat nya mål för matsvinnet. Länderna har enats om att det bör minska med 30 procent till år 2025 och 50 procent till år 2030. Det räcker inte, tycker MIljöpartiets kandidat till EU-parlamentet Alice Bah Kuhnke.
– Vi vill att EU tar fram en gemensam strategi för hur vi minskar matsvinnet. Det enda som finns nu det är en uppmaning att varje land bör minska sitt matsvinn. Det räcker inte, vi har inte den tiden på oss. Det här slöseriet pågår just nu. Det är ett slöseri på våra gemensamma ekonomiska resurser och det är ett slöseri på klimatet, säger hon.
Mat värt 1000 miljarder slängs
I en rapport från förra året konstateras att vi slänger ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen. Det till ett värde av över 1 000 miljarder kronor.
Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) har drivit frågan i över tio år under kampanjen ”Basta till matsvinnet”. Hon välkomnar Miljöpartiets initiativ.
– Det är välkommet, bättre sent än aldrig. När jag drev frågan i valet 2009 skrattade alla åt det. Det var ingen tung politisk fråga. Och nu har det blivit centralt, både i Sverige, Europa och globalt, säger hon.
”Tror inte på toppstyrning”
Corazza Bildt tycker att EU-paketet från förra året är bra. En gemensam definition av problemet och gemensamma mål. Samtidigt håller hon med om att det kan bli ännu skarpare .
– Det finns utrymme att skärpa formuleringar och sätta press på medlemsländerna att göra mer för att minska matsvinnet. Samtidigt tror jag inte bara på toppstyrning. Det handlar om en folkrörelse. Om delningsekonomi, om att förändra sin livsstil, utan att minska sin levnadsstandard. Och där kan var och en göra skillnad.
”Hoppas att Sverige tar steget”
I Frankrike är det sedan 2016 förbjudet för matbutiker att slänga livsmedel som fortfarande är ätbara. Den osålda maten ska i stället ges till behövande. Det är ett exempel på initiativ som Miljöpartiet förespråkar.
Ni har ju suttit i regering i fyra år, varför har vi inte något liknande i Sverige?
– Vi har föreslagit precis samma sak i Sverige. Vi är tyvärr inte tillräckligt många som vill tillräckligt mycket ännu, men vi hoppas ju att Sverige också ska ta de här stegen, säger Alice Bah Kuhnke