Mursi dömd till fängelse i 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Brottmålsdomstolen i Egypten har dömt den avsatte presidenten Muhammad Mursi till 20 års fängelse, rapporterar AP. Han döms för inblandning i mord på demonstranter utanför presidentpalatset under sitt år vid makten under 2012.

Muhammad Mursis anhängare attackerade demonstranter utanför presidentpalatset, och i sammandrabbningarna dödades minst 10 personer. Nu döms den avsatte presidenten till 20 års fängelse för inblandning i morden.

Under ett stort pressuppbåd utfärdade Brottmålsdomstolen i Kairo domen under tisdagen samtidigt som Mursi och de andra åtalade i målet stod i en ljudisolerad glasbur med järngaller i en provisorisk rättssal på Egyptens nationella polishögskola. Rättegången live-sändes i Egyptens statliga TV-kanal.

”Parodi på rättvisa”

En före detta minister i Mursis regering menar att rättegången varit styrd av särintressen.

”Rättegången har varit en parodi på rättvisa, som varit skriven och kontrollerad av regeringen och helt utan grund”, säger den föredetta ministern, Amr Darrang i ett uttalande i Istanbul, rapporterar Reuters.

Det här var den första i en serie domar mot den avsatte presidenten. Domen är ett slag mot det Muslimska brödraskapet som utsatts för en brutal kapanj från myndigheterna, sedan Egyptens dåvarande armechef Abdel Fattah Al-Sisi avsatte Mursi efter landsomfattande demonstrationer under sommaren 2013. Under det hårda nedslaget mot hans sympatisörer har fler än 1.400 personer dödats och tiotusentals personer har fängslats.

Regimen har starkt stöd

Landets rättsystem anklagas för att vara starkt politiserat. Egypten har satt ”världsrekord i dödsdomar” efter att hundratals personer som anklagas för att vara anhängare till det Muslimska brödraskapet dömts i snabba massrättegångar. Enligt FN saknar domarna motstycke i modern historia.

Den tidigare armechefen Abdel Fattah Al-Sisi är idag Egyptens president och hans regim har ett starkt stöd från egyptier som genomlevt fyra år av politisk oro.

Sisi har terroriststämplat det Muslimska brödraskapet och lovat att utrota rörelsen. Också många liberala demokratiaktivister som var tongivande under protesterna mot Mubarak sitter idag fängslade. Samtidigt har den störtade diktatorn Mubarak friats från alla anklagelser om delaktighet i mord på de hundratals demonstranter som dödades under revolutionen.

”Acceptansen för våld mot polis och militär ökar”

I egyptiska medier anklagas det Muslimska brödraskapet för de attacker mot polis och militär som nu inträffar så gott som dagligen.

Sherif Mohy El-Din som forskar på kontraterrorism på Egypt Institute for Personal Rights säger att det finns en oro för att organisationen radikaliseras när den tvingats under jord. Olika jihadistgrupper har tagit på sig ansvaret för attackerna som hämnd för den egyptiska statens kampanj mot de muslimska bröderna.

– Officiellt tar det muslimska brödraskapet avstånd från våld. Men intervjuer vi gör med anhängare och studier om vad som sägs på sociala medier tyder på att acceptansen för våld mot polis och militär ökar, säger Sherif Mohy El-Din.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.