En Falconraket med en turkisk satellit ombord skjuts upp från Cape Canaveral i Florida i måndags, bara några dagar innan en annan Falconraket havererar. Foto: John Raoux/AP/TT

Musks rymdraket får flygförbud efter haveri

Uppdaterad
Publicerad

Rymdbolaget Space X raket Falcon 9 har fått flygförbud efter ett misslyckat försök att placera satelliter i omloppsbana runt jorden.

Som en följd har 20 satelliter hamnat i en alldeles för låg omloppsbana och kommer att återinträda i jordens atmosfär och brinna upp, rapporterar AP. Det är första gången på nästan ett decennium som Falcon 9 råkar ut för ett haveri.

USA:s luftfartsmyndighet FAA kräver nu en utredning och har stoppat alla uppskjutningar av raketmodellen tills problemet är löst. Space X uppgav på fredagen att haveriet berodde på en läcka med flytande syre.

Misslyckandet väcker frågor kring hur länge Falcon 9 kommer att ha flygförbud. I slutet av juli var det tänkt att en miljardär skulle färdas med raketen för att göra den första privata rymdpromenaden.

Raketen har också en nyckelroll i Nasas bemannade rymdfärdsprogram. Så sent som i januari färdades den svenske astronauten Marcus Wandt med Falcon 9 till den internationella rymdstationen ISS.

Space X, som leds av techentreprenören Elon Musk, ligger dessutom bakom nätverket Starlink som med tusentals satelliter förser människor med internetuppkoppling på de mest avlägsna platser i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.