En lastbil från Scania transporterar kol från Adarogruvan i Indonesien. Foto: Walhi Kalsel

Sverige har stöttat kolaffärer utomlands på 1,9 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sverige 2015 skrev under Parisavtalet om att arbeta för minskade utsläpp i världen har svenska myndigheter fortsatt att garantera affärer kring kolutvinning på 1,9 miljarder. Det visar en ny rapport från organisationen Swedwatch. Bland de inblandade företagen finns Scania och Volvo.

Det är den svenska myndigheten Exportkreditnämnden som gått in med garantier till svenska företag när de sålt utrustning för kolutvinning i Indonesien, Sydafrika och Mongoliet.

Totalt handlar det enligt Swedwatchs rapport om garantier på minst 1,9 miljarder kronor, från 2016 och framåt. Merparten av garantierna, över 1,2 miljarder, har gått till affärer med Indonesien som ifjol var världens största exportland av kol.

– Sverige stöttar företag de är stolta över utan en tanke på att det bidrar till att förstöra miljön i andra delar av världen, säger Eknas Sawung från Indonesiens största miljöorganisation Walhi.

Svenska lastbilar vid kolgruvor i Indonesien

På bilder som Walhi tagit ses hur lastbilar från både Volvo och Scania fraktar kol från Adarogruvan på den indonesiska delen av ön Borneo.

Garantierna, exportkrediter, kan beskrivas som en slags statlig försäkring som ska främja svenska företags export till länder där de av ekonomiska eller politiska skäl riskerar att inte få betalt.

Garantierna ska täcka eventuella förluster. Det är alltså först i ett läge där företagen inte får betalt som staten riskerar att få skjuta till pengar.

Trots att det snart är fem år sedan Sverige skrev under Parisavtalet finns exportkrediterna till kolutvinning kvar.

– Vi har bestämt att krediterna ska fasas ut och tas bort senast 2022 men det går inte att stänga över en natt. Det handlar om stora projekt och stora åtaganden, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Vad är skälet till att krediterna till kolutvinning inte avvecklats tidigare, redan 2015, 2016 eller 2017?

– Jag kan inte recensera vad som gjordes 2015 eftersom jag tillträdde i september 2019, säger Anna Hallberg (S).

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) Foto: Kristian Pohl

Över 260 miljoner till kol i år

I december ifjol fattade regeringen beslut om att exportkrediterna till kolutvinning ska avvecklas, successivt fram till år 2022.

Även efter det beslutet har man fortsatt att ge garantier. Hittills i år minst 260 miljoner för försäljning till kolutvinning i Indonesien.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda krediter men vi kommer förhoppningsvis kunna avveckla krediterna långt före 2022, säger Anna Hallberg (S).

Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) säger att hon är glad över att man nu kommer sätta stopp för ”exportkrediter som låser in andra länder i ett fossilberoende”.

”Jag och Miljöpartiet är i politiken för att stoppa fossila utsläpp, vi ska bygga världens första fossilfria välfärdsland. Varje del i vår politik ska bidra till det och Sverige ska som land hjälpa andra länder i sin klimatomställning, inte stjälpa den”, skriver Lövin i ett skriftligt uttalande till SVT Nyheter.

Garantier till kolutvinning 2016-2020

• Indonesien: 1 253  miljoner

• Sydafrika: 659 miljoner

• Mongoliet: 19 miljoner

  Totalt: 1 931 miljoner

Bland de företag som fått garantier finns Scania, Volvo CE, Epiroc, Terex

Källa: Swedwatch

Exportkreditgarantier

• Den svenska myndigheten Exportkreditnämnden, EKN, får utfärda statsgarantier för täckning av förluster i anslutning till exportaffärer där det föreligger ett betydande svenskt intresse.

• EKN finansieras med garantitagarnas premier som speglar risken i affären. Verksamheten ska vara finansiellt självbärande över tid.

• EKN tog i februari 2020 beslut om att avveckla exportkreditgarantierna för försäljning till kolgruvor. Inga nya garantier kommer att ställas ut efter 31 december 2020.

Källa: EKN, Sveriges riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.