Notre-Dames spira som kollapsade i branden innehöll hundratals ton av bly – vars partiklar spreds vid tillfälle till närliggande områden.
Den 25 juli tvingades två förskolor i Paris att stänga då farligt höga blyhalter uppmätts på skolgårdarna. Detta trots att lokala myndigheter i veckor sagt att Parisbor inte är i riskzonen för blyförgiftning.
Nu har nya prover tagits och enligt Paris vice borgmästare Emmanuel Gregoire visar testerna inte på farliga halter:
”Alla tester som vi har genomfört inom en radie av 500 meter runt Notre-Dame är negativa vilket innebär att det inte föreligger någon fara”, sa vice borgmästaren till tv-kanalen LCI på tisdagen.
Farligt höga blyhalter inom radien
Uttalandet kommer efter att hälsomyndigheten ARS (Agence régionale de santé) på måndagen publicerat en kartläggning av blyhalterna i området kring katedralen i tidningen Le Parisien. Testerna visar på mindre än 70 mikrogram bly per kvadratmeter – som anses vara en säker nivå.
Samtidigt uppmättes farligt höga blyhalter på över 1 000 mikrogram på vissa lekplatser och fönsterbrädor utanför 500 metersradien, enligt AFP.
Skolorna kommer nu att ”rengöras noggrant” inför kommande skolstart i september och man kommer ”inte att ta några risker” enligt Emmanuel Gregoire.
Kan orsaka neurologiska defekter
Sedan branden den 15 april har 175 blodprovsanalyser genomförts på barn som bor nära Notre-Dame. Hittills har två barn haft blyhalter i blodet över det som anser säkert, 50 mikrogram per liter blod, skriver Le Parisien. Ett av barnen går på skolan St. Benedict Street – där man uppmätt blyhalter på 5 000 mikrogram per kvadratmeter.
”Blyhalterna som observerats hos barnen kräver ingen särskild behandling, men kommer att innebära regelbunden övervakning” uppger ARS.
Intag av blypartiklarna kan orsaka neurologiska defekter, såväl som nervsystem och njurproblem, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Småbarn är särskilt utsatta eftersom de är mer benägna att komma i kontakt med förorenade föremål och stoppa fingrarna i munnen, än vuxna, rapporterar AFP.