Myndigheterna vädjar när ”havssnoret” tätnar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen lätt uppgift, men om alla hjälps åt är snoret snart borta. Det är Turkiets miljöministers budskap när han nu ber kändisar, sportstjärnor och alla i Turkiet om hjälp.

Uppdraget är att städa bort den hinna av marint, organiskt material som bildats i en enorm omfattning på havsytan söder om Istanbul. Hinnan i sig är inte giftig, men risken finns att farliga bakterier som E. coli får fäste och frodas i den.

Anledningen till den stora ansamlingen av det så kallade ”havssnoret” tros vara miljöförstöring i området. Och nu hoppas myndigheter kunna bekämpa geggan genom att sänka vattnets kvävenivåer. Havssnoret består av en blandning slemliknande organiskt material som finns i havet. Till exempel virus, bakterier, encelliga organismer, fytoplankton-sekret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.