Hårda strider fortsatte under natten mot tisdagen. En civilperson dödades i den armeniska staden Vardenis under artilleribeskjutning och en drönarattack från azeriska styrkor, enligt Armeniens utrikesdepartement. Det sägs vara det första dödsoffret på armeniskt territorium sedan striderna i Nagorno-Karabach bröt ut i helgen.
Totalt har strax under 100 personer dödats i striderna sedan i helgen. Bland de döda finns civila från både Armenien och Azerbajdzjan men de flesta dödsoffren uppges vara armeniska separatister.
Azerbajdzjan å sin sida anklagar Armenien för att från Vardenis ha beskjutit det azeriska gränsområdet Dashkesan, långt ifrån Nagorno-Karabach som har varit fokus för de senaste dagarnas strider. Detta dementeras av Armenien.
Möte i FN
FN:s säkerhetsråd håller under tisdagen ett slutet möte om krisen kring Nagorno-Karabach. Inför dagens möte höjer dock Turkiet ett varnande finger och understryker att de kommer fortsätta stötta Azerbajdzjan i konflikten.
”Turkiet är fullt hängivna att hjälpa Azerbajdzjan att ta tillbaka sin ockuperade mark och stå upp för de rättigheter de åtnjuter under internationell lag”, skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli på Twitter.
Anklagar: Sköt ner vårt plan
Ryssland uppmanar samtidigt Turkiet att arbeta för att få slut på striderna.
– Vi uppmanar båda sidor, i synnerhet samarbetsländer som Turkiet, att göra allt de förmår för att få till stånd en vapenvila och återgång till en fredlig lösning på konflikten genom politiska och diplomatiska medel, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till journalister.
Armenien meddelade under tisdagen att Turkiet ska ha skjutit ner ett armeniskt stridsplan. Armenien har vidare anklagat Turkiet för att skicka legosoldater till regionen, något som Turkiet tillbakavisat.
Turkiet har tidigare skickat syriska rebeller till Libyen för att strida på Tripoliregeringens sida i kriget mot krigsherren Khalifa Haftar.
– De har uppenbarligen satt det här i system om det stämmer, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.
Reuters skriver att rebeller erbjudits 1 500 dollar i månader för att strida i Nagorno-Karabach. Enligt Lund är det svårt att hitta andra motiv än ekonomiska för rebellerna.