På aktivitetscentret Sundholm i Köpenhamn har de varje månad en kurs för personer som jobbar nära missbrukare och hemlösa. Projektet leds av Red Liv i ett samarbete mellan Sundhedsstyrelsen och fyra danska kommuner. På kursen får deltagarna lära sig att använda ett medel som heter Naloxon som är till för personer som tagit en överdos av heroin eller andra opiater. Programmet drog igång på allvar i december förra året efter ett lyckat pilotprojekt för några år sedan.
– Jag tycker att det är viktigt att vanliga människor får lära sig det här. På så sätt kan så många som möjligt hjälpa till, säger kursdeltagaren June Eliasen som jobbar på den danska landsorganisationen för hemlösa
”Är som vatten”
Naloxon är ett läkemedel som tar bort ruset av opiaten inom bara några minuter. Medlet används sedan länge i sjukvården, så även i Sverige. Tanken med det här projektet är att få ut Naloxon närmare missbrukarna för att snabbt kunna rädda liv.
– Naloxon är inte farligt på något sätt. Om du är beroende av heroin är det obehagligt att få medlet, men det varar bara någon timme och sedan är du okej igen. Om du inte är påverkad kommer du inte att känna något alls. Det är som vatten, säger Henrik Thiesen, projektkoordinator på Red Liv.
Har räddat fem personer
Joergen Kjaer är ordförande i danska Brugerforeningen. Han känner flera personer som har omkommit i överdoser och var den person som tog initiativ till det danska naloxonprogrammet för över 10 år sedan. Han har ensam räddat fem personer sedan det infördes.
– Jag har tagit heroin i 30 år nu. Det är hemskt att se en kompis eller flickvän bli blå i ansiktet av en överdos. Innan vi fick Naloxon visste vi inte vad vi skulle göra.
Norge tar fram nässpray
Totalt har drygt 30 personer räddats med hjälp av Naloxon om man även räknar med pilotprojektet. I Norge kommer ett liknande forskningsprojekt dra igång till hösten. Men där vill de dela ut Naloxon enbart som nässpray, helt utan nålar, för att minska smittorisken av HIV och Hepatit C.
I Sverige registrerades över 529 drogrelaterade dödsfall 2012. Det finns inga planer på att införa ett liknande naloxonprogram här, men Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) skriver i en kommentar till SVT att de följer utvecklingen noga.
”Sverige har idag inget godkänt Naloxon nässpray. Men enligt uppgift kan Norge ha en färdigutvecklat spray till slutet av året. Vi kommer givetvis att noggrant följa utvecklingen i Norge, om vi även i Sverige kan få del av samma möjligheter.”