Cyberattacken är av samma variant som utpressningsviruset ”Wannacry” som spreds i maj. Den som drabbas måste betala för att komma åt sina egna filer som har låsts av viruset.
Förutom Ukraina, som ser ut att ha varit det främsta målet för attacken, och Ryssland, har även flera länder i Europa drabbas av viruset. Det har även nått USA, där det uppges spridas långsammare. I Australien rapporteras en chokladfabrik ha blivit det första företaget som har drabbats.
LÄS MER: Massiv nätattack mot banker och storföretag
De första rapporterna om problem kom från banker i Ukraina, Kievs största flygplats och den ryska oljejätten Rosneft.
– Våra inledande analyser visar att utpressningsviruset använder flera olika tekniker för att spridas, bland annat en som åtgärdats i en uppdatering för alla plattformar från Windows XP till Windows 10 (MS17–010), säger en talesperson för Microsoft till AFP.
Microsoft vidtar åtgärder
Efter Wannacry-viruset i maj uppmanade Microsoft användare att installera de senaste säkerhetsuppdateringarna.
Microsoft forsätter att utreda den senaste attacken och kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina kunder, uppger talespersonen.
Hur det senaste utpressningsviruset inledningsvis kom in i datorerna har visat sig svårt att ta reda på. Det har inte bekräftats om e-post har använts, enligt säkerhetsföretaget Cisco Talos, som anser att det är möjligt att viruset kan ha koppling till en uppdatering av ett ukrainskt skatteredovisningsprogram.