Attackena mot World Trade Center 2001 och gisslansituationen på den amerikanska ambassaden i Iran 1979 är två tillfällen då amerikanska presidenter utropat nationellt nödläge. Foto: TT arkiv

Nya nationella nödläget det senaste i en lång rad

Uppdaterad
Publicerad

Att en president utropar ”nationellt nödläge” låter dramatiskt, men faktum är att det skett tämligen ofta. Närmare bestämt 58 gånger sedan 1976, då möjligheten att göra det skrevs in i lagen.

Ett nationellt nödläge innebär bland annat att presidenten får befogenheter att omfördela soldater och militära budgetpengar. Oftast sker det i samband med omstörtande händelser utomlands och ger presidenten temporärt mer makt för kunna att ta itu med den rådande krisen.

Många nationella nödlägen förlängs successivt år för år. Av de 58 som hittills utropats är det 31 som fortfarande gäller, skriver abc News.

Det äldsta av dessa dateras 1979 och utropades av Jimmy Carter i samband med gisslankrisen på den amerikanska ambassaden i Iran. George W Bush gjorde samma sak den 14 september 2001 som ett svar på terrorattackerna mot New York och Washington tre dagar tidigare. Andra nationella nödlägen har USA infört vid betydligt mindre dramatiska händelser.

Kampen mot brottsligheten

Tio stycken nödlägen utropades under Barack Obamas åtta år i Vita huset. Dessa handlar bland annat om att bekämpa vissa utpekade brottssyndikat, bland annat den japanska Yakuzan och napolitanska Camorran.

President Donald Trump har hittillls utropat tre nationella nödlägen. Det har handlat om sanktioner riktade mot individer inblandade i förföljelsen av Rohingyer i Myanmar (tidigare Burma), Ortegaregimen i Nicaragua samt mot möjlig utländsk inblandning i USA:s mellanårsval 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.