Till tonerna av finländska nationalsången ”Vårt land” hissades sedan den blåvita flaggan under välkomstceremonin i Natos högkvarter i Bryssel.
Medlemsskapet blev officiellt på tisdagseftermiddagen efter att Finland skrivit under anslutningsdokumentet och utrikesminister Pekka Haavisto lämnat över det till USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att anslutningen är bra för Finland, för den nordiska säkerheten och för Nato som helhet.
– Det viktiga är att Finland nu kommer att täckas av Natos stensäkra säkerhetsgaranti, artikel 5, som säger att en attack mot ett Natoland är en attack mot alla.
Stor dag
Finlands president Sauli Niinistö instämmer med Stoltenberg och säger att det är en lika viktig dag för Nato som för Finland.
– Medlemsskapet förändrar inte allting men att vara en allierad gör det möjligt för Finland att tillämpa nya sätt att tänka.
Enligt Stoltenberg är det inte långt kvar tills Sverige släpps in. Kontakten med Turkiets president Erdoğan har blivit starkare i och med beslutet att återuppta trilaterala samtalen.
– Inget borde vara ett hinder för den slutgiltiga ratificeringen av Sveriges medlemskap. Alla allierade håller med om att vi ska få med Sverige så snart som möjligt.
”Halv seger”
SVT:s politiska kommentator Mats Knutson beskriver Finlands inträde som en ”halv seger för Nato”.
– Det är en stor politisk framgång att man får med Finland men det är också ett bakslag för Natos så kallade open door-policy att man inte får med Sverige, säger han i SVT:s direktsändning.
Under tisdagsförmiddagen kom uttalande från Kreml, som meddelade att Ryssland tvingas ta till ”motåtgärder” för landets säkerhet, som ett svar på Finlands anslutning i Nato.
Fyra frågor om Finlands Natointräde
Medlemmarna i Nato
Tolv länder fanns med från början och bildade militäralliansen Nato, när nordatlantiska fördraget skrevs under i Washington den 4 april 1949. Sedan dess har alliansen utökats med jämna mellanrum till att i dag få 31 medlemmar.
22 av länderna är samtidigt med i EU: Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland och Ungern.
Nio Natoländer är inte med i EU: Albanien, Island, Kanada, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Storbritannien, Turkiet och USA.
Inom EU finns i sin tur fem länder som inte är med i Nato: Cypern, Irland, Malta, Sverige och Österrike.