Navalnyjsupporter flydde till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den oppositionella lokalpolitikern Pavel Chupronov flydde från Sankt Petersburg till Sverige efter att ha blivit förföljd av rysk polis. Nu har den svenska asylprövningsenheten gett avslag på hans ansökan om politisk asyl.

– Om jag inte lämnade Ryssland skulle jag få sitta flera år i fängelse, säger Chupronov.

I slutet av augusti förra året förgiftades den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj under en flygresa mellan Sibirien och Moskva. Navalnyj har länge varit en av president Vladimir Putins och den ryska regeringens främsta kritiker, och dömdes i början av 2021 till två och ett halvt års fängelse.

Det politiska läget i Ryssland tvingar nu allt fler regeringskritiker att lämna landet. En av dem är den oppositionella polikern Pavel Chupronov som tidigare samarbetat med Navalnyjs organisation och kandiderat i lokalval. Efter att ha blivit gripen och förföljd efter en demonstration flydde han till Sverige.

– Jag förstod att om jag inte lämnade Ryssland skulle jag få sitta flera år i fängelse, säger Pavel Chupronov.

Valde söka asyl i Sverige

Han hade sedan tidigare ett svenskt visum och valde att söka politisk asyl. Nu har asylprövningsenheten i Boden gett avslag på ansökan med motiveringen att det finns ett godtagbart skydd att få av myndigheter i Ryssland – ”även för personer som utsatts för övergrepp och felhantering”.

– Jag är chockad över beslutet, jag tycker det är ett solklart fall, säger Pavel Chupronov som berättar att han via en kamera ser att polisen fortsätter besöka hans bostad i Sankt Petersburg.

Trots ryska myndigheters kraftfulla agerande mot oppositionspolitiker anses de vara ett förhållandevis litet hot mot Putins styre. Experter har kallat den rådande situationen för ”den största politiska emigrationen sedan sovjettiden”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.