Foto: TT

Neandertalarna var kannibaler

Uppdaterad
Publicerad

Neandertalare åt inte bara hästar och renar, utan också varandra, visar fynd från en grotta i Belgien.

Mänskliga ben från en nyfödd, ett barn och fyra vuxna eller tonåringar som levde för omkring 40.000 år sedan visar tydliga tecken på att kött skurits bort från dem, och frakturer som visar att man försökt komma åt benmärgen, på samma sätt som neandertalare gjort med djur.

– Det är obestridligt, kannibalism utövades här, säger den belgiske arkeologen Christian Casseyas till nyhetsbyrån AFP.

Har använts till verktyg

Tiden för kannibalismen var strax innan neandertalaren försvann och ersattes av Homo sapiens.

Tidigare fynd har visat att neandertalarna utövat kannibalism även i nuvarande Spanien och Frankrike, men fynden är de första i norra Europa, och publicerades i somras.

Förutom till föda har neandertalarbenen också använts till verktyg. Men frågan om varför kannibalismen utövades är obesvarad.

Undersökt ben

Ett team lett av den amerikanska antropologen Henene Rougier från California State University Northridge, ligger bakom upptäckten som gett nya ledtrådar till neandertalarnas liv.

– Var det systematiskt? Var det vara vid vissa enskilda tillfällen? Jag vet inte hur man ska tolka orsakerna bakom kannibalismen. Det kan vara uteslutande som föda, men det kan också ha en mer symbolisk orsak, säger Helene Rougier.

Neandertalmänniskan

Neandertalmänniskan (Homo neanderthalensis) är vår närmast kända släkting. Arten, som fanns i Europa och västra Asien, uppstod för cirka 300.000 år sedan och dog ut för cirka 40 000 år sedan.

Varför neandertalarna försvann är oklart, men försvinnandet sammanföll delvis med vår egen arts invandring, först i Mellanöstern för 54.000 år sedan och därefter i Europa för 45.000 år sedan. Sannolikt konkurrerade vi ut dem, eller trängde bort dem med mer eller mindre våldsamma metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.