• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild. Foto: Yves Herman/AP/TT

Nederländernas regering avgår

Uppdaterad
Publicerad

Nederländernas regering under ledning av Mark Rutte kommer att lämna in sin avskedsansökan, rapporterar public service-bolaget NOS.

En skandal som inte var en skandal och därför blivit en skandal. Det är den snåriga historien bakom varför regeringen nu faller.

Det handlar om barnbidrag till tusentals nederländska familjer, som betalades ut under ett antal av de senaste åren, men som sedan krävdes tillbaka på grund av misstankar om fusk och bedrägeri. Härvan knäckte mängder av familjer såväl känslomässigt som ekonomiskt.

Men en parlamentarisk utredning har nu visat att i många av fallen handlade det om banala småmissar, som att pappren inte var undertecknade på rätt sätt, snarare än mygel, rapporterar Politico.

Fuskskandalen blev en politisk skandal, och i torsdags avgick den socialdemokratiske ledaren Lodewijk Asscher, som varit ansvarig minister.

Hans parti PVDA ingår inte ens i den nuvarande regeringskoalitionen, känd i Nederländerna som ”Kabinet Rutte III”. Men väl i den förra, då bidragshärvan ägde rum. Därför faller skandalbilan även över premiärminister Mark Rutte, som enligt nederländska medier nu upplöser regeringen.

Turbulensen är ovälkommen i Nederländerna – som drabbats hårt av covid-pandemin – men behöver inte bli långvarig. Ordinarie parlamentsval är inplanerat om två månader, den 17 mars. Och enligt opinionsprognoserna väntas Rutte då få tillräckligt med stöd för att kunna bilda en ny styrande koalition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.