Israels försvarsminister Yoav Gallant petades från sitt jobb i slutet av mars men nu tar Benjamin Netanyahu tillbaka sitt beslut efter det försämrade säkerhetsläget i Mellanöstern. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Netanyahu helomvänder om försvarsminister

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att hans sparkade försvarsminister Yoav Gallant återfår jobbet.

Netanyahu meddelade i slutet av mars att Gallant skulle bort från ministerposten sedan den tidigare armégeneralen i skarpa ordalag kritiserat den israeliska regeringens försök att ändra mandatet för högsta domstolen.

Kravet på att Gallant måste gå kom då från flera ledare inom Netanyahus högerkoalition.

Försämrade säkerhetsläget

På måndagen meddelade Netanyahu att Gallant är försvarsminister och att beslutet beror på det försämrade säkerhetsläget i Mellanöstern.

– Vi står tillsammans och vi arbetar tillsammans dygnet runt, sade Netanyahu om sitt beslut.

– Gallant kommer att vara kvar på sin post och fortsätta att försvara israeliska medborgare, fortsatte Netanyahu på en presskonferens.

Yoav Gallant anses ha betydande förtroendekapital inom Netanyahus parti Likud, och Netanyahu vill undvika en splittring inom partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.