De senaste decenniernas ekonomiska utveckling har lyft stora grupper av befolkningen ur fattigdom. Men samtidigt ökar klyftorna mellan rika och fattiga i det kinesiska samhället.
För de mindre bemedlade kan inte minst sjukvårdskostnader innebära att en familjs ekonomi slås i spillror.
Zhang Min är 16 år och lider av en allvarlig njursjukdom. Hon behöver en njurtransplantation, men det har hennes familj inte råd med.
–Vi har inga pengar, säger Zhang Min.
Tvingades flytta
För att rädda henne har familjen tvingats lämna sitt hem och två äldre barn i den mindre stad där de bor. I staden Yan'an finns ett sjukhus där Zhand Min får dialys en gång i månaden.
Familjen är inhyst i ett litet rum nära sjukhuset. Behandlingen är livsuppehållande, men det är pengar som behövs för en transplantation – för det är en ny njure som skulle kunna göra dottern frisk igen.
–Vi har det väldigt svårt med ekonomin. Hon får behandling nu, men det syns inga tecken på förbättring, säger pappan Zhang Huai En och fortsätter:
–Jag har hittills lagt ut närmare 300 000 yuan (motsvarar ungefär lika mycket i svenska kronor, reds. anm.).
”Känner ingen i regeringen”
Zhand Mins mamma, Wang Li, säger att de gick till regeringen en gång och bad om pengar. De fick motsvarande 200 kronor.
–De lokala myndigheterna tar inte hand om sånt här och vi känner ingen i den lokala regeringen, säger hon.
Regeringens ambition är att alla ska täckas av välfärd och försäkringar, men dit är det fortfarande långt. Kronisk sjukdom och höga vårdkostnader är för många kinesiska familjer lika med en ekonomisk ruin.
–Nästa alla täcks av den allmänna sjukförsäkringen. Mer än 90 procent av alla medborgare i Kina. Men försäkringens täckningsgrad är för låg, särskilt för folk på landet – men även för folk i städerna, säger Yang Zili, forskare sjukvårdsfrågor.