Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk uppmanar Nobel att omprova sitt beslut. Foto: Mickan Palmqvist/ TT

Ukrainska kritiken: ”Beklagar djupt”

Uppdaterad
Publicerad

Nobelstiftelsens beslut att bjuda in samtliga ambassadörer i Sverige, däribland Ryssland och Belarus, väcker starka reaktioner bland riksdagens partiledare. Men reaktionerna har spridit sig långt utanför Sveriges gränser.

Reaktionerna efter Nobelstiftelsens praxisändring har inte låtit vänta på sig. Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, skriver på X, tidigare Twitter:

”Jag beklagar djupt Nobelstiftelsens beslut från igår att bjuda in Rysslands och Vitrysslands ambassadörer till den kommande Nobelprisutdelningen. Beslutet av Nobelstiftelsen kommer sannolikt att tolkas av Ryssland som en underförstådd acceptans av deras brutala handlingar.”

Han uppmanar nu Nobelstiftelsen att ompröva sitt beslut.

Tichanovskaja protesterar

Nobelstiftelsens nya praxis har även uppmärksammats i internationella medier, bland annat av CNN, BBC och Washington Post. I artikeln citerar man ett Facebook-inlägg av Ukrainas utrikesminister Oleg Nikolenko, där han skriver att ”Rysslands ambassadör kommer att sitta i Konserthuset medan den ryska armén begår ytterligare krigsbrott i Ukraina”.

Även Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja protesterar mot beslutet.

– Jag uppmanar den svenska Nobelstiftelsen och den norska Nobelkommittén att inte bjuda in representanter för Lukasjenkas olagliga regim till några evenemang och att kräva omedelbar frigivning av Nobelpristagaren Ales Bialiatski från fängelset, skriver hon på X.

”Be om ursäkt”

Människorättskämpen Ales Bialiatski fick så sent som ifjol Nobels fredspris men sitter fängslad i Belarus.

På fredagkvällen publicerade Jimmie Åkesson ett inlägg på sin Facebook, där han skriver att Nobelstiftelsen bör be ukrainarna om ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.